Podstawowe zasady grzybobrania

2017-07-29 08:52:05(ost. akt: 2017-07-29 09:14:03)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna przypomina zasady jakimi powinniśmy kierować się zbierając grzyby, które są w naszych lasach. Co zrobić aby grzybobranie nie zamieniło się w ciężką chorobę lub tragedię?
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bartoszycach przypomina
o podstawowych zasadach dotyczących bezpiecznego grzybobrania:


1. Rozróżniamy grzyby jadalne, niejadalne i trujące.

2. Owocniki posiadające rurki na spodniej stronie kapelusza będą jadalne lub niejadalne, nie ma w tej grupie grzybów śmiertelnie trujących.

3. Większość najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów na spodniej stronie kapelusza ma blaszki o białym zabarwieniu,  niezmieniające się w okresie wegetacji.

4. Zbieranie grzybów z blaszkami wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50 g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

5. Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne (warto korzystać z atlasu grzybowego).

6. Istnieją trujące gatunki, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne, co może być przyczyną śmiertelnej pomyłki np.: trujący muchomor sromotnikowy mylony jest z jadalną czubajką kanią.

7. Nie wolno rozpoznawać gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – istnieją gatunki śmiertelnie trujące, posiadające przyjemny, słodkawy smak, np. muchomor sromotnikowi, muchomor wiosenny. Błędnymi metodami rozpoznawania gatunków trujących są również zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami czy ciemnienie srebrnej łyżeczki.

8. Zbieramy wyłącznie grzyby zdrowe, a także wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode grzyby, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.

9. Grzybów, co do których mamy wątpliwości nie niszczymy, gdyż mogą to być gatunki chronione, poza tym stanowią ważny element ekosystemu lasu, a także są pożywieniem dla wielu zwierząt.

10. Zbieramy grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystamy z foliowych reklamówek, powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie.

11. Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać leśną ściółką, dzięki czemu zapobiega się wysychaniu grzybni.

12. Nie zbieramy grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

13. Zebranych grzybów ani potraw z nich przygotowanych nie należy przechowywać dłużej niż jeden dzień, gdyż grzyby psują się bardzo szybko i powstają w nich substancje toksyczne.

14. Potraw z grzybów nie podajemy małym dzieciom (do lat 7) oraz osobom starszym i chorym.

15. Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, należy natychmiast sprowokować wymioty poprzez wypicie ciepłej wody z solą, zabezpieczyć treść żołądkową i zgłosić się do lekarza. Obierzyny grzybów, resztki potrawy, wymiociny stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i pozwalają zastosować właściwe leczenie. Choremu nie należy podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).

16. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

17. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bartoszycach.

18. Sprzedawane grzyby muszą posiadać atest klasyfikatora grzybów.


Justyna Kowalkowska
PSSE Bartoszyce

Opracowano na podstawie materiałów przygotowanych przez mgr inż. Alinę Maciąg, grzyboznawcę z WSSE w Poznaniu


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. tomn83 #2298775 | 89.66.*.* 31 lip 2017 21:32

    o ile się nie mylę to borowik szatański jest śmiertelnie trujący i posiada rurki ( co prawda rzadko spotykany, ale jednam jest szansa na znalezienie )

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Połowa wakacji a cicho sza #2298108 | 88.220.*.* 30 lip 2017 19:40

    Dobra SANEPID grzyby zostawmy w spokoju bo idą upały. A jak tam z wodą tzn kąpieliskiem na : jezioro Kinkajmskie oraz jeziorko przy lidlu potocznie zwane mleczarskim a także jaka jest woda na basenie - dopuszczacie do kąpieli czy nikt nie bada?

    odpowiedz na ten komentarz

  3. Ciekawski #2297788 | 88.220.*.* 30 lip 2017 07:38

    Jestem ciekaw ile osób pracujących w SANEPIDZIE zna się na grzybach i może udzielić fachowej pomocy?

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. grzyby poszły do kosza na śmieci #2297594 | 88.220.*.* 29 lip 2017 17:26

      Byłem w środę w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właśnie z grzybami aby potwierdzić albo zaprzeczyć niektórym gatunkom których nie byłem pewien i odesłano mnie z kwitkiem ponieważ nie było jedynej osoby która zna się na grzybach . Usłyszałem niech pan przyjdzie w przyszłym tygodniu.

      Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5