Dieta śródziemnomorska i jej wpływ na zdrowie

2022-05-08 10:00:00(ost. akt: 2022-05-02 12:24:39)

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

Dieta śródziemnomorska jest niepodważalnie najzdrowszym stylem żywienia z tych dostępnych na całym świecie. Od lat zajmuje ona pierwsze miejsca w wielu znaczących rankingach. Wpływa pozytywnie zarówno na nasz umysł, jak i ciało. Stosowanie jej zapobiega wielu jednostkom chorobowym i zaburzeniom, które mogą się pojawiać na skutek niewłaściwego stylu życia i żywienia. Korzystanie z niej w Polsce jest możliwe i łatwe do wykonania, dzięki świadomości podejmowanych wyborów oraz korzystaniu z lokalnych, sezonowych produktów.
Dieta śródziemnomorska jako styl życia
Dietę śródziemnomorską warto kojarzyć jako styl życia, który w dzisiejszych czasach ma zbawienne działanie na naszą homeostazę. Jest to sposób żywienia dopuszczający tak naprawdę wszystkie rodzaje żywności i techniki kulinarne, jednak z umiarem. Głównym założeniem tego stylu żywienia jest spożywanie nieprzetworzonych produktów, takich jak: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnowartościowe źródła węglowodanów (kasze, makarony, ziemniaki, ryż), ryby i owoce morza, zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, orzechy, pestki, awokado) oraz umiarkowane ilości czerwonego wina. Warto, by w naszym menu dwa razy w tygodniu znalazło się również białe mięso, na przykład kurczak lub indyk (oczywiście ta kwestia dotyczy mięsożerców, wegetarianie i weganie nie muszą spożywać mięsa). Z kolei czerwonego mięsa i tłustych, wysokoprzetworzonych wyrobów mięsnych należy unikać.

Wprowadzenie żywienia śródziemnomorskiego
Wydawać by się mogło, że jest to dieta idealna, którą można wprowadzić od razu do swojego życia.
I choć faktem jest to, że dieta śródziemnomorska jest idealna, to wprowadzać ją do swojej rutyny należy stopniowo. Zwłaszcza, gdy wcześniej nasze żywienia koncentrowało się na przetworzonej żywności, o nikłej wartości odżywczej, a warzywa i owoce w naszym menu gościły sporadycznie, na przykład jako plasterek ogórka w hamburgerze czy plasterek pomidora na kanapce. Przestawiając się z dnia na dzień na dietę śródziemnomorską, pełną witamin, minerałów, błonnika, polifenoli i antyoksydantów możemy się definitywnie zniechęcić do kontynuacji zdrowego (a zarazem prawidłowego) stylu życia. W takim przypadku, nagłych i ogromnych zmian w naszej żywieniowej rutynie mamy zagwarantowane rewolucje żołądkowe spowodowane nagłą zmianą zachowań żywieniowych, w których to królują nieprzetworzone i wysoko odżywcze produkty. Zatem, prawidłowym będzie wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych stopniowo, począwszy od diety lekkostrawnej. Po przygotowaniu naszego organizmu na większe zmiany możemy płynnie przejść na dietę śródziemnomorską. Takowym przygotowaniem będzie również stopniowe zwiększanie spożycia warzyw i owoców, czy dbałość o prawidłowe nawodnienie organizmu. Metoda małych kroków sprawdzi się w tym przypadku świetnie i powinniśmy z niej korzystać. Będzie to lepszym rozwiązaniem niż rzucanie się na głęboką wodę.

Dlaczego warto stosować żywienie śródziemnomorskie?
Poza wymienionymi wyżej aspektami dotyczącymi zwiększonego spożycia związków odżywczych, warto też mieć na uwadze, że dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na cały nasz organizm i ogólnie pojęty dobrostan. Tenże sposób żywienia wpływa na prawidłową pracę serca oraz mózgu, pozwalając na uniknięcie zawału oraz udaru. Zaleca się stosowanie diety śródziemnomorskiej przy cukrzycy i insulinooporności, ponieważ wpływa ona na unormowanie poziomu cukru we krwi, przyczyniając się tym samym do lepszej pracy gospodarki cukrowej. Dzięki tej diecie możliwe jest wyleczenie insulinooporności, pozwalając tym samym na uniknięcie rozwoju cukrzycy w przyszłości. Wymieniając korzyści, nie należy zapominać o prawidłowej pracy jelit, poprawie wyglądu, wzmocnieniu odporności, a także poprawie kondycji psychicznej. Udowodnionym naukowo jest to, że dieta śródziemnomorska pomaga w zapobieganiu depresji oraz redukcji stanów z nią związanych. W stylu żywienia śródziemnomorskiego możemy zaobserwować niską podaż sodu, dzięki czemu dieta ta idealnie się sprawdzi dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.