Przepisy Aleksandry Kobylańskiej na pyszne dania wielkanocne

2022-04-10 09:00:00(ost. akt: 2022-04-05 14:55:32)

Autor zdjęcia: freepik

Święta Wielkanocne nadciągają wielkimi krokami. Wraz z nimi rozpoczynają się poszukiwania smacznych, kulinarnych inspiracji, które zadowolą niejedno podniebienie, a poza tym będą dość proste i szybkie do wykonania. Przedstawiamy pięć przepisów na szybkie i łatwe do przyrządzenia dania. Są ciekawą alternatywą dla popularnych, świątecznych potraw.
PASTA JAJECZNA
Idealna jako dodatek do pieczywa, nie tylko na święta, ale również na co dzień. Można z nią kombinować na wiele różnych sposobów, tak naprawdę w zależności od tego, co właśnie mamy pod ręką. Przepis na tę pastę należy do najbardziej podstawowych. Jednak można do niej dodać np. ogórka zielonego, pomidora czy starty żółty ser. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego lub zmniejszyć ilość majonezu na rzecz jogurtu, a zamiast szczypiorku można zaszaleć z koperkiem.

Składniki:
-7 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
-szczypiorek, mały pęczek
-musztarda sarepska łyżka
-majonez łyżka
-pieprz świeżo mielony, czosnek staropolski, sól ziołowa

Sposób przygotowania:
Jajka rozgnieść za pomocą widelca. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.

PASTA JAJECZNO – PIECZARKOWA
Jest to ciekawa wariacja dotycząca jajek. Z pewnością pieczarki nadają tutaj wartości odżywczych i podnoszą smakowitość. Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest naprawdę smaczną przekąską.

Składniki:
-5 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
-150g pieczarek
-koperek 1/2 pęczku
-musztarda miodowa łyżeczka
-jogurt grecki łyżka
-majonez łyżeczka
-olej 10ml
-pieprz biały, sól czosnkowa, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i drobno posiekać, a następnie usmażyć z dodatkiem przypraw na oleju. Usmażone pieczarki ostudzić. Jajka rozgnieść za pomocą widelca, dodać do nich ostudzone pieczarki, posiekany koperek, musztardę, jogurt, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

JAJKA FASZEROWANE BROKUŁEM
Jajka można nadziewać różnymi dodatkami. Warto skorzystać w ramach urozmaicenia z tuńczyka, łososia, pieczarek czy szczypiorku. Są na pewno nowszą, a może i nawet ciekawszą formą niż tradycyjne jajka z majonezem.

Składniki: (z podanych składników wychodzi 10 połówek)
-5 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
-100g brokułów mrożonych
-majonez łyżka
-pieprz świeżo mielony, cebula suszona, sól ziołowa

Sposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Brokuły ugotować do miękkości, a następnie posiekać. Żółtka połączyć z posiekanymi brokułami, majonezem i przyprawami. Powstałą masą nafaszerować miejsca po żółtkach. Gotowe jajka oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

SAŁATKA A'LA JARZYNOWA
Tradycyjną sałatkę jarzynową zna każdy i każdy dom ma swój własny, a jednocześnie niepowtarzalny przepis. Natomiast ta sałatka jest fajną odmianą i alternatywą dla osób, którym tradycja chwilowo się już znudziła.

Składniki:
-ziemniaki 200g
-papryka czerwona 150g
-ogórek konserwowy 2 średnie sztuki
-cebula dymka 2 sztuki
-jajka, rozmiar L 2 sztuki
-majonez, musztarda do smaku
-pieprz, sól czosnkowa, czosnek granulowany, koperek suszony

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. Jajka ugotować na twardo (8-9 minut od zagotowania się wody). Paprykę, ogórki i cebulki pokroić w kostkę. Ugotowane, przestudzone ziemniaki i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.

TYMIANKOWY FILET KURCZAKA
Tradycyjnie w święta na polskich stołach pojawiają się pieczone oraz duszone mięsa. Często spotykamy się z boczkiem, schabem czy karkówką, jednak można zauważyć brak mięs białych. Tymiankowy filet z kurczaka sprawdzi się idealnie na mięsnym półmisku.

Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-oliwa 20ml
-sos sojowy 10ml
-miód łyżka
-tymianek świeży trzy gałązki
-tymianek suszony, pieprz biały, papryka słodka, kumin
-folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Oliwę, sos sojowy, miód i przyprawy połączyć ze sobą. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić, a następnie zamarynować. Na folii ułożyć mięso i obłożyć je gałązkami tymianku. Szczelnie zawinąć folię. Piec do miękkości (około 35-50 minut) w temperaturze 180 stopni. Upieczone filety pokroić w plasterki.


Aleksandra Kobylańska

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.