Karnawałowe inspiracje
2022-02-08 09:15:15(ost. akt: 2022-02-09 13:54:38)
Karnawał trwa w najlepsze, także wszelkie pyszności na stołach są mile widziane. W tym wpisie dzielę się z Wami kilkoma świetnymi i szybkimi w przygotowaniu przekąskami. Mając składniki w domu możemy stworzyć imprezę w zaledwie kilka chwil.
FRANCUSKIE PALUCHY
składniki:
-ciasto francuskie
-parmezan 50g
-oliwa lub inny płynny tłuszcz 20ml
-zioła prowansalskie, suszone pomidory
-ciasto francuskie
-parmezan 50g
-oliwa lub inny płynny tłuszcz 20ml
-zioła prowansalskie, suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć i nakłuć widelcem. Nakłute ciasto skropić olejem i przyprawić. Parmezan zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto. Przygotowane ciasto francuskie pokroić w paski szerokości 1-2cm, krojąc wzdłuż krótszego boku. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Ciasto francuskie rozłożyć i nakłuć widelcem. Nakłute ciasto skropić olejem i przyprawić. Parmezan zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto. Przygotowane ciasto francuskie pokroić w paski szerokości 1-2cm, krojąc wzdłuż krótszego boku. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
składniki:
-miks sałat opakowanie 150g
-wędzony łosoś 150g
-pomidorki cherry 200g
-oliwki czarne 15szt
-mała czerwona cebulka
-kiełki lucerny 15g
-oliwa z oliwek 30ml
-zioła włoskie, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa
-miks sałat opakowanie 150g
-wędzony łosoś 150g
-pomidorki cherry 200g
-oliwki czarne 15szt
-mała czerwona cebulka
-kiełki lucerny 15g
-oliwa z oliwek 30ml
-zioła włoskie, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa
Sposób przygotowania:
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić w plasterki. Na miksie sałat ułożyć pokrojone warzywa i kawałki wędzonego łososia. Sałatkę przyprawić do smaku, skropić oliwą, a na koniec udekorować kiełkami lucerny
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić w plasterki. Na miksie sałat ułożyć pokrojone warzywa i kawałki wędzonego łososia. Sałatkę przyprawić do smaku, skropić oliwą, a na koniec udekorować kiełkami lucerny
GRZANKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI
składniki:
-półbagietka
-mozzarella 240g (2 kule)
-pomidorki cherry 10szt
-bazylia 10 listków
-pieprz świeżo mielony
-półbagietka
-mozzarella 240g (2 kule)
-pomidorki cherry 10szt
-bazylia 10 listków
-pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić tak, by wyszło 10 małych kromek. Mozzarellę pokroić w plastry, a pomidorki przekroić na pół. Na każdej kromce ułożyć plastry mozzarelli, dwie połówki pomidorków i listek bazylii. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Pieczywo pokroić tak, by wyszło 10 małych kromek. Mozzarellę pokroić w plastry, a pomidorki przekroić na pół. Na każdej kromce ułożyć plastry mozzarelli, dwie połówki pomidorków i listek bazylii. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
ROLADKI SEROWE W SZYNCE KONSERWOWEJ
składniki:
-szynka konserwowa, 6 dużych plastrów
-ser żółty w kawałku 150g
-rukola garść
-chrzan śmietankowy łyżeczka
-musztarda miodowa łyżeczka
-majonez łyżka
-szynka konserwowa, 6 dużych plastrów
-ser żółty w kawałku 150g
-rukola garść
-chrzan śmietankowy łyżeczka
-musztarda miodowa łyżeczka
-majonez łyżka
Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce, połączyć go z chrzanem, musztardą i majonezem. Mieszankę ułożyć równomiernie na plastrach szynki i zwinąć. Roladki ułożyć na rukoli.
Ser zetrzeć na tarce, połączyć go z chrzanem, musztardą i majonezem. Mieszankę ułożyć równomiernie na plastrach szynki i zwinąć. Roladki ułożyć na rukoli.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez