Świąteczne przepisy, które pasują idealnie na rodzinne biesiady

2021-12-18 10:00:00(ost. akt: 2021-12-16 13:31:02)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne: Aleksandra Kobylańska

Wigilijny dorsz, sałatka, a może roladki z wędzonym łososiem?
Wigilijny dorsz pieczony w cytrynach (4-6 porcji)

składniki:
-dorsz, filet 600g
-cytryna, 2szt
-oliwa 20ml
-pieprz cytrynowy, sól ziołowa, tymianek

Sposób przygotowania:
Rybę umyć, pokroić w mniejsze, dowolne kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cytryny pokroić w ćwiartki i ułożyć wokół ryby. Potrawę przyprawić, skropić oliwą, a następnie piec do miękkości w temperaturze 180 stopni (około 20 minut). Rybę podawać z cytrynami.

Świąteczna sałatka z makaronem orzo (około 8 porcji)

składniki:
-makaron orzo 250g
-wędzona pierś kurczaka 150g
-ser typu feta 150g
-papryka czerwona sztuka
-ogórek konserwowy 4szt
-majonez 3 łyżki
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, czosnek staropolski

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Składniki sałatki pokroić w kostkę. Ostudzony makaron połączyć z pokrojonymi składnikami. Dodać majonez i doprawić do smaku.
W wersji wegetariańskiej należy pominąć wędzoną pierś kurczaka.

Sałatka brokułowa z jajkami (około 6 porcji)

składniki:
-brokuł 1/2 szt
-jaja, rozmiar L 3 szt
-pomidorki cherry 120g
-kukurydza konserwowa 3 łyżki
-cebula czerwona 40g
-jogurt naturalny gęsty 100g
-płatki migdałów 20g
-pieprz ziołowy, pomidory suszone, sól czosnkowa

Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki i poczekać aż ostygną. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować go we wrzątku do miękkości, około 7 minut. W naczyniu ułożyć ugotowanego brokuła, ćwiartki jajek, połówki pomidorków cherry, krążki cebuli oraz kukurydzę konserwową. Jogurt połączyć z przyprawami, polać nim sałatkę. Gotową potrawę ozdobić płatkami migdałów.

Roladki z łososiem wędzonym (kilka porcji)

składniki:
-3 placki tortilli
-łosoś wędzony 150g
-serek kanapkowy o smaku chrzanowym
-ogórek zielony 90g
-rukola, kilka liści
-pieprz świeżo mielony
-folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Na plackach tortilli równomiernie rozsmarować serek chrzanowy, ułożyć łososia, plasterki ogórka oraz rukolę, oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Przygotowane tortille zwinąć w rulon, zawinąć w folie aluminiową i schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Przed podaniem pokroić wzdłuż na kawałki grubości 1,5cm.

Schab pieczony w suszonych pomidorach

składniki:
-schab ok 1,5kg
-pomidory suszone bez zalewy 150g
-cebula czerwona, 2szt
-główka czosnku
-ocet, 3 łyżki
-olej rzepakowy, 5 łyżek
-sos sojowy ciemny, 3 łyżki
-papryka wędzona, czosnek staropolski, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Ocet, olej, sos sojowy i przyprawy połączyć ze sobą. Umyty schab natrzeć marynatą i schować do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wokół schabu ułożyć ząbki czosnku, ćwiartki cebuli i pomidory suszone. Mięso piec około 2-3 godzin w temperaturze 150 stopni przekręcając je co jakiś czas. Upieczony i ostudzony schab pokroić w plasterki.


Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.