Szynka wiejska na medal

2021-10-25 14:35:49(ost. akt: 2021-10-25 14:36:37)

Autor zdjęcia: archiwum

"Masarnia z Tradycją "Dreszler" z Nowego Miasta Lubawskiego jest firmą rodzinną z prawie 70-letnią tradycją. Początki firmy sięgają 1948 roku, kiedy to Benedykt Dreszler założył małą masarnię.
Na początku lat 90-tych zakład został rozbudowany i zmodernizowany. Umożliwiło to produkcję wędlin w sposób tradycyjny, lecz z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń. Surowce potrzebne do wyrobu wędlin pozyskiwane są od okolicznych dostawców natomiast wędliny nie zawierają żadnych dodatków i wypełniaczy.

Receptury wykorzystywane do produkcji wędlin pamiętają jeszcze czasy przedwojenne i oparte są na naturalnych przyprawach.


Wśród wielu wybornych wyrobów własnych takich jak kabanosy, parówki cielęce czy boczek wędzony po staropolsku, jest najlepszy produkt Warmii i Mazur czyli szynka wiejska. Właśnie ten produkt z masarni państwa Dreszler zdobył pierwszą nagrodę podczas konkursu organizowanego przez Warmińsko — Mazurski Urząd Marszałkowski. "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" pod takim hasłem poszukiwane były wyjątkowe dania, przetwory i wyroby Warmii i Mazur. Konkurs ten jest jednym z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. W kategorii na najlepszy produkt regionalny do konkursu przystąpiły 23 produkty, wśród nich szynka wiejska z Masarni z Tradycją "Dreszler", która wygrała w kategorii produktów i przetworów mięsnych.
Dlatego reprezentacja z Nowego Miasta znalazła się w zacnym gronie firm, które są członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” i które w Poznaniu reprezentowały Warmię i Mazury na targach „Smaki Regionów”. Podczas tego wydarzenia, cztery produkty zdobyły laury w konkursie o "Medal Targów Smaki Regionów". Medal otrzymała Masarnia z Tradycją „Dreszler" z Nowego Miasta Lubawskiego. Serdecznie gratulujemy tych niebywałych sukcesów.

Alina Laskowska
a.laskowska@gazetaolsztynska.pl