Święto Pieczonego Ziemniaka w Szkole Podstawowej w Sampławie

2021-10-12 14:46:38(ost. akt: 2021-10-12 14:48:44)

Autor zdjęcia: SP Sampława

Jesień to czas zbiorów ziemniaków, a przy tym świetna okazja do wspólnej zabawy i bliższego poznania tego warzywa. Jedną z tradycji polskiej wsi, na zakończenie wykopków, stały się rozpalane ogniska z pieczonym ziemniakiem
W pierwszych dniach października w Szkole Podstawowej w Sampławie odbyło się „Święto Pieczonego Ziemniaka”. To święto obchodzimy już od kilku lat. Wszyscy uczniowie zajadali się ziemniakami z ogniska począwszy od przedszkolaków po uczniów starszych klas naszej szkoły.

Dawniej po tzw. wykopkach wesoło spędzano czas przy ognisku piekąc ziemniaki, gdzie towarzyszyła dobra zabawa i konkursy. W Polsce „ziemniak” ma wiele nazw, w zależności od regionu. I tak nazwa kartofel (z niem. Kartoffel) – zwłaszcza region śląski, ale także w całym kraju, pyra – gwara poznańska, grula – gwara góralska (wschodnie Podhale), bulwa – język kaszubski. Wszędzie smakują wyśmienicie. Podawane jako frytki, placki ziemniaczane, kluski, opiekane w ziołach są smakołykiem wielu z nas.

— Serdeczne podziękowania dla pana Mariusza Ruczyńskiego za zaangażowanie i pomoc w organizacji tego święta — E.Chechłowska.

źródło: SP Sampława
red.al
lubawa@gazetaolsztynska.pl