W Tuszewie zrobili kanapkę na miarę rekordu Guinnessa

2021-10-05 08:20:31(ost. akt: 2021-10-05 08:28:37)

Autor zdjęcia: SP Tuszewo

Gotowanie w szkole to zawsze świetna zabawa. Robienie kanapek, sałatek czy soków zawsze daje ogrom frajdy dzieciom. Cudownych kucharzy nie zabrakło w Szkole Podstawowej w Tuszewie.
Głównym założeniem organizacji "Master Chefa" czyli zajęć kulinarnych jest rozwijanie u uczniów zainteresowania zdrowym odżywianiem i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw. Zajęcia miały charakter praktyczno – teoretyczny; w swobodnej, wesołej atmosferze realizowane zostały zagadnienia dotyczące racjonalnego żywienia, odpowiedniej diety, planowania i przyrządzania różnych potraw.

W czasie zajęć uczniowie „podróżowali” w różne strony świata. Dzieci dowiedziały się z jakich krajów pochodzą wykorzystywane przyprawy, np. cynamon, wanilia, sezam, anyż.

Wykonywanie prostych potraw wg przepisów kulinarnych wymaga pewnych umiejętności: odmierzania określonej ilości, rozpoznawania składników, układania serwetek, umiejętne korzystanie z przepisów, wykonania własnoręcznie czapki kucharza. Trzeba też umieć obsługiwać podstawowy sprzęt kuchenny i urządzenia AGD przy pomocy nauczycielki prowadzącej zajęcia kulinarne Pani Mai, która zaznajomiła uczniów z obsługą kuchenki gazowej i piekarnika w stołówce szkolnej.

Uczniowie podczas zajęć "Master Chefa" wykonali najdłuższą kanapkę. Ten zapis zostanie zamieszczony do Szkolnej Księgi Guinessa prowadzonej przez nauczycielkę Maję Grądzką.

— Dzięki takim zajęciom uczniowie się integrują i uczą współdziałania.
Zajęcia są bardzo lubiane przez uczniów także ze względu na wspólną degustację przygotowywanych potraw — mówi pana Maja — Ten typ zajęć łączy w sobie przyjemne z pożytecznym. Uczestnictwo w zajęciach przynosi nowe doświadczenia, umacnia wiarę we własne siły i możliwości dziecka, uczy samodzielności, rzetelności i dokładności.

red.al
lubawa@gazetaolsztynska.pl