Szynka wiejska z Nowego Miasta i miód lipowy z Łąkorza na liście najlepszych produktów żywnościowych w 2021 roku

2021-09-04 12:41:50(ost. akt: 2021-09-04 12:51:30)

Autor zdjęcia: Masarnia z tradycją "Dreszler"/Pasieka Jabłońscy z Łąkorza

Kolejny raz odbył się konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów.
Jest to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Celem przedsięwzięcia jest:
1) identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o tradycyjnych, regionalnych produktach żywnościowych i potrawach wytwarzanych w gospodarstwach, przez lokalnych rzemieślników oraz kucharzy z gospodarstw agroturystycznych i firm gastronomicznych z terenu województwa warmińsko-mazurskiego,
2) promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
3) identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

W kategorii na najlepszy produkt regionalny do konkursu przystąpiły 23 produkty.


W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda – Szynka wiejska Masarnia z tradycją Dreszler s.c., Nowe Miasto Lubawskie
I nagroda – Języczek w uszku – Wędzonki warmińskie, Anna Piotrowicz, Lidzbark Warmiński
I nagroda – Promowanie dań ze ślimaka hodowlanego, Pan Ślimak, Grzegorz Skalmowski, Pasłęk

Wyróżnienia:
• Bekon pruski, Gospodarstwo ekologiczne. Regionalne wędliny z warmińskiej wędzarni, Zbigniew i Małgorzata Piekarscy, Biskupiec
• Helzel, ,,żydówka”, nadziewane szyjki kacze, KGW Hiacynty z Zalesia,
• Kindziuk na bimberku, QRAŚ Wędliny Catering, Robert Kurko, Orzysz

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:

I nagroda – Sielawa w occie - Restauracja Malta Bunalski Tandyrak s.c., Olsztyn
I nagroda – Szczupak faszerowany, Gościniec Ryński Młyn, Ryn

Wyróżnienie – Kiszona ikra z pstrąga, Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Dagmara Gęstwińska

Podkategoria: produkty mleczne:

I nagroda – Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami, OSM w Olecku
Wyróżnienie - Twarożek oberlandzki, Gospodarstwo Ekologiczne Grzegorz Łaski, Morąg

Podkategoria: miody
I nagroda – Miód wielokwiatowy, Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie, Bisztynek
I nagroda – Miód lipowy, Pasieka Jabłońscy, Łąkorz
Wyróżnienie – Miód wielokwiatowy, Pasieka Wędrowna Jan Pleszkun, Olsztyn

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe:
Wyróżnienie – ekologiczny ocet cydrowy z linii „Ocet z Olsztynka”, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy, Olsztynek

Podkategoria: produkty zbożowe:
I nagroda – Chleb żytni staropolski, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska", Piekarnia Dźwierzuty
Wyróżnienie - Warmiński patyk” – Bagietka pszenna, BO CHENEK PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA, Olsztyn

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda – Sernik Niebo, Tortolandia Ewa Jończyk, Jonkowo

W kategorii: napoje regionalne

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda – Miód pitny półtorak Nicolaus Copernicus, Almes Sp. z o.o., Nidzica

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody Perła 2021 produkty:

1) Miód lipowy nektarowo – spadziowy, Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka
2) Chleb wieloziarnisty, GS „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia Dźwierzuty
3) Szynka dylewska dojrzewająca, Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Dagmara Gęstwińska
4) Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur, OSM w Olecku
5) Ocet jabłkowy 6% ekologiczny, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Olsztynek

źródło: Wrota Warmii i Mazur