Moc kolorów w diecie

2021-05-14 09:09:20(ost. akt: 2021-05-14 10:27:52)   Artykuł sponsorowany
Kolorowe posiłki są świetnym pomysłem na urozmaicenie naszego jadłospisu. Udowadnia też, że posiłki nie muszą być monotonne, a nabiał powinien być obecny w każdej zdrowej, zbilansowanej diecie.
Kolory zawarte w produktach mają nie tylko cieszyć nasze oczy, ale także spełniać pewne funkcje w naszym organizmie. Wiele z naturalnych barwników znajdujących się w nabiale, owocach czy warzywach pełni właściwości lecznicze. Wpływ kolorów na zdrowie i psychikę człowieka jest jednak znany od wieków, gdyż wykorzystywała je już medycyna chińska i egipska. Wierzono, że koloroterapia przywraca równowagę oraz harmonię w środowisku i organizmie człowieka.

Przedstawiamy Państwu 5 podstawowych grup produktów pod względem koloru i ich cech:

KOLOR BIAŁY - poprawia nastrój, samopoczucie, rozjaśnia umysł. W wielu białych produktach żywnościowych znajduje się głównie allicyna, która jest naturalnym antybiotykiem o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym. Allicyna w dużym stopniu ogranicza negatywne zmiany we krwi, takie jak lepkość płytek i powstawanie skrzepów oraz działa przeciwmiażdżycowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i tonizująco. Dodatkowo w białych owocach i warzywach znajdują się flawonoidy oraz siarka, które wpływają na właściwy poziom cholesterolu. Flawonoidy wykazują dodatkowo właściwości antynowotworowe. Wszystkie białe owoce i warzywa posiadają wartościowy skład tj. ziemniaki – potas, kalafior – witamina K, seler – witaminę B6, a chrzan – witaminę C.

Nabiał to produkty, które w swoim składzie zawierają mleko i jego przetwory. Do tej grupy należą: sery, twarogi, jogurty, maślanki i kefiry. Jedzenie mleka i produktów mlecznych odgrywa ogromną rolę w diecie. Nabiał bowiem jest bardzo cennym źródłem wapnia, białka, tłuszczy, soli mineralnych oraz witamin: A, B2, B12, D. Mleko i produkty mleczne są zalecane w codziennej diecie, ponieważ stanowią główne źródło wapnia. I nie chodzi tu o jego ilość, ale stopień przyswajalności. Nabiał zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Nasze organizmy wykorzystują je do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ponadto enzymy zawarte w białku biorą udział w syntezie hormonów i enzymów, przyspieszają proces gojenia się ran i regeneracji komórek. Z tego względu mleko i przetwory mleczne są zalecane wszystkim grupom wiekowym.
Mleko jest unikalne pod względem wartości żywieniowej białka. Zawiera bardzo dobry profil aminokwasowy. Białka mleka uważane są za pełnowartościowe, ponieważ posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te nie wytwarzane przez organizm człowieka. Mleko i produkty mleczne zawierają też wiele innych, specyficznych, aktywnych składników, których nigdzie indziej nie znajdziemy. W portfolio producentów nabiału znajdziemy szeroki wachlarz smaków, zawartości tłuszczu oraz pojemności i tak na przykład Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol oferuje nam mleka od 0% po przez 0,5%, 1,5%, 2%, 3,2% aż do 3,8% tłuszczu, świeże, UHT, bezlaktozowe, dla dzieci czy baristów. Tak więc oferta powinna zadowolić każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Wapń wpływa na stan naszych kości. Należy pamiętać, że zmiany w układzie kostnym następują przez całe nasze życie, dlatego dostarczanie tego minerału jest niezwykle ważne zarówno w młodym, jak i w starszym wieku. Wapń zawarty mleku i jego przetworach jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Jego przyswajalność zależy od ilości występującego fosforu, a w przypadku nabiału, stosunek tych dwóch minerałów jest niemal idealny.
Spożycie nabiału przynosi wiele korzyści, które trudno jest zrekompensować innymi produktami. Biały ser bez obaw można włączyć do swojej diety nawet w czasie odchudzania. Nie bez znaczenia jest także niewątpliwa zaleta twarogu, jaką jest lekkostrawność. Nie będą więc obciążały układu trawiennego i nie powinny wywoływać żadnych dolegliwości. Ser żółty to bardzo bogate źródło witamin i zdecydowanie lepsze źródło wapnia, niż inne produkty mleczne. Należy pamiętać, że produkty mleczne stanowią bogate źródło substancji odżywczych, korzystnie wpływają na układ trawienny, a także wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Bardzo ciekawy jest także fakt, że spożywanie takich produktów stymuluje i wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Nabiał bez obaw można spożywać w rozsądnych ilościach.




KOLOR CZERWONY - dodają pewności siebie i pobudzają apetyt. Barwnik odpowiedzialny za kolor tych warzyw i owoców to likopen. Zapobiega on tworzeniu się skrzepów krwi oraz rozwojowi miażdżycy, dodatkowo może obniżać on ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz powstawaniu nowotworów. Produkty czerwone zawierają dodatkowo antocyjany, które zmniejszają kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych oraz działają przeciwzapalnie. Chronią także przed słońcem, wolnymi rodnikami i starzeniem się. Antocyjany dodatkowo zawierają potas i witaminę C. Mają one też właściwości oczyszczające organizm z produktów przemiany materii, pobudzające metabolizm oraz regulują ciśnienie krwi.

KOLOR ŻÓŁTY I POMARAŃCZOWY - łagodzą stres, działają antydepresyjnie, wzmacniają odporność oraz poprawiają krążenie. Barwnik odpowiedzialny za kolor żółty to luteina, która znajduje się także w siatkówce oka, gdzie ma za zadanie neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników oraz chroni nasze oczy również przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, na które jesteśmy coraz częściej narażeni. Za kolor pomarańczowy odpowiedzialne są karotenoidy. Beta-karoten przyczynia się do ochrony przed drobnoustrojami, ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na wzrok i odporność.
Produkty żółte i pomarańczowe są bogate w witaminę C oraz A, działają zbawiennie na nasze włosy, paznokcie oraz zapobiegają obrzękom, sama luteina zaś pozwala mężczyznom zwiększyć sprawność seksualną.

KOLOR ZIELONY - regeneruje system nerwowy, wspomagają przemianę materii i pracę wątroby. Barwnik odpowiedzialny za kolor zielony to chlorofil. Cennym składnikiem chlorofilu jest magnez, który wzmacnia kości i zęby, poprawia wzrok, spełnia ważną rolę w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w przemianie materii i jest naturalnym antydepresantem. Produkty zielone zawierają witaminę C, K beta karoten, kwas foliowy, żelazo, potas, mają one właściwości przeciwutleniające chronią przed nowotworami oraz oczyszczają organizm. Produkty te również wpływają pozytywnie na trawienie oraz regulują ciśnienie krwi. Produkty zielone działają także odtruwająco i usuwają toksyny z organizmu, zaś duża zawartość kwasu foliowego zapobiega wadom rozwojowym płodu.

KOLOR NIEBIESKI (Fioletowy ) - to kolor spokoju, który może działać nasennie. Barwnikiem odpowiadającym za kolor niebieskofioletowy produktów są polifenole. Bogatymi źródłami polifenoli są winogrona oraz jagody. Wiele ich związków wykazuje silne działanie przeciwutleniające, co zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego i nowotworów. Dodatkowym barwnikiem odpowiadającym za barwę fioletową oraz granatową są antocyjany, które pomagają stabilizować strukturę kolagenową organizmu, przeciwdziałające zlepianiu płytek krwi, co w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Fioletowe i niebieskie produkty mogą przyczynić się do poprawy pamięci, korzystnie oddziałują na układ moczowy, podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL, łagodzą zaparcia oraz wpływają na poprawę krążenia krwi. Wszystkie niebieskie owoce i warzywa są bogatym źródłem takich minerałów, jak fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk. Zawierają one składniki pobudzające trawienie, które mają działanie antynowotworowe w przewodzie pokarmowym.

Tak więc pamiętajmy, że jedzenie nie musi, a nawet nie może być nudne. Fantazjujmy w kuchni, urozmaicajmy posiłki i bawmy się paletą kolorów, struktur i smaków. Słuchajmy naszego organizmu, dostosowując nasze posiłki bieżących potrzeb.
Smacznego!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Yes Sir! Jak dobrze przygotować deskę serów?


Skorzystaj z naszych porad i zaskocz swoich gości!
Deska serów to jedna z najbardziej popularnych i eleganckich przystawek. Do jej stworzenia niezbędna będzie dobrej jakości drewniana deska, która będzie bez wyszczerbień i przebarwień (musi ładnie prezentować się na stole). Wybór serów jest oczywiście dowolny, ale my proponujemy zaserwowanie tych pleśniowych, żółtych typu holenderskiego oraz żółtych długo dojrzewających, jak na przykład: Ser Jantar, Ser Senator typu holenderskiego, Ser Senator typu ementalskiego marki Mlekpol.
Sery układamy na desce w dużych kawałkach, najlepiej od najłagodniejszych do najostrzejszych. Warto również podać pasujące do nich dodatki, np. morele, orzechy (pistacje, włoskie), jabłka, gruszki, kawałki bagietki czy krakersy.
Smacznego!