Niebezpieczne parówki: jeśli masz, nie jedz!

2021-04-24 14:33:33(ost. akt: 2021-04-24 14:42:21)
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g "Pikok Pure"

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g "Pikok Pure"

Autor zdjęcia: gis.gov.pl

W parówkach z szynki "Pikok Pure" znaleziono bakterie listerii. Główny Inspektor Sanitarny wycofuje niebezpieczną partię ze sklepów Lidl, a zakład produkcyjny spółki Sokołów uruchomił procedurę wycofania z rynku.
Partia jest dystrybuowana przez sieć sklepów "Lidl" w Polsce a została wyprodukowana przez Sokołów SA oddział w Czyżewie z terminem przydatności do spożycia do 4 maja 2021.

Czym grozi zjedzenie parówek, w których wykryto bakterie listerii? Po kilku dniach od spożycia zaczynają występować objawy grypopodobne. To przede wszystkim gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy zakażenia utrzymują się zwykle przez 1-3 dni.

U kobiet ciężarnych listerioza objawia się gorączką i objawami przypominającymi grypę, takimi jak zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni.

Numer tej partii parówek to 11031, numer serii: C 10349134, a weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001 - podał GIS.


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Jarek Koralik #3065493 26 kwi 2021 12:44

    Ale pamiętajmy też, że te bakterie giną w temp. 72oC, więc jak dobrze podgrzejemy te parówki to będą One bezpieczne

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz