Kultowa restauracja w Olsztynie zmienia się nie do poznania. Mamy zdjęcia!

2021-02-04 10:36:05(ost. akt: 2021-02-23 11:36:44)
Staromiejska będzie miała nowoczesne wnętrze

Staromiejska będzie miała nowoczesne wnętrze

Restauracja Staromiejska w Olsztynie wraca w nowej odsłonie. Co będzie w karcie, jakie czekają nas ceny i czym nas zaskoczy ta kultowa restauracja? O to pytamy nowego właściciela, Marka Pawłowicza, restauratora z 30-letnim doświadczeniem.
— Każe miasto ma swoje kultowe miejsca. Olsztyn miał Staromiejską…
— I będzie miał! Ale zgadza się, o Staromiejskiej najgłośniej było w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Wtedy rzeczywiście była to restauracja, o której się mówiło i do której się chodziło. Później ludzie chętniej korzystali z letniego ogródka niż wchodzili do środka. Takie mam wrażenie. Ale chcę, żeby to się zmieniło. Żeby magia tego miejsca wróciła. Przejąłem tę restaurację i chcę wykorzystać całe moje doświadczenie w branży restauracyjnej. Niech Staromiejska znowu nabierze blasku. A pracowałem w restauracjach od ponad 30 lat, więc wiem, co mówię. Gdy tylko skończyłem studia, zająłem się kuchnią...

— To były studia gastronomiczne?
— Nie, jestem po Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni. I po dyplomie od razu wypłynąłem na szerokie wody. Na początku trochę pracowałem na statkach handlowych, a potem były to statki pasażerskie. W latach dziewięćdziesiątych pracowałem w Stanach Zjednoczonych. Potem wróciłem do Polski i tu zostałem dyrektorem gastronomii w Hotelu Gołębiewski. Później były inne hotele, a jeszcze później restauracje a’la carte, między innymi na Mazurach. Nigdy jednak nie miałem swojej restauracji, a zawsze o tym marzyłem. Teraz przyszedł na to czas.

— Zmienił się właściciel. Nazwa też się zmieni?
— Nadal będzie to Staromiejska, ale nawiązując do nowych trendów, być może będzie to Staromiejska 2.0. I oczywiście będzie to lokal z dobrą kuchnią i dobrym serwisem. Dużo nauczyłem się od Tadeusza Gołębiewskiego, z którym pracowałem 12 lat i który zawsze mawiał: restauracja może mieć złote klamki, ale jeśli kuchnia będzie kiepska albo kelnerzy będą źle obsługiwać gości, to na nic to. Wtedy klient przyjdzie dwa razy: pierwszy i ostatni.

Obrazek w tresci

— Jaka więc będzie nowa Staromiejska?
— Oczywiście bardzo dobra! I dla każdego. Zależy mi, żeby każdy się mógł dobrze czuć przy stoliku. Niezależnie czy będzie w garniturze czy w krótkich spodenkach. Restauracja mieści się na starówce — w miejscu, gdzie latem jest dużo turystów. I którzy z apetytem zwiedzają miasto, a potem chcą zasmakować w tutejszej kuchni. Oczywiście będzie to też restauracja dla olsztyniaków. Zapraszam ich na dobry obiad.  

— Czyli na jaki?
— Kuchnia będzie polska i europejska. Z moich obserwacji wynika, że Polacy lubią naszą kuchnię. Jednak trudno mi teraz mówić o szczegółach menu. Ono cały czas się tworzy.

Obrazek w tresci

— Skoro kuchnia polska, więc w karcie znajdzie się schabowy?
— Być może, ale na pewno w jakiejś ciekawej odsłonie. Do restauracji przychodzi się po to, aby zjeść trochę inny obiad niż w domu. Być może w menu znajdzie się golonka, ale nie taka typowa z kością, tylko w jakiejś finezyjnej odsłonie. Kto wie, może będzie też devolay, który króluje u nas od lat osiemdziesiątych. Jednak nie taki, jaki jest serwowany na weselach, ale w wersji, która zaskoczy smakiem. Bo na przykład masło będzie z truflami… Stawiam też na potrawy regionalne. Będą placki ziemniaczane z grzybami. Albo pierogi ręcznie robione. Karta będzie krótka, ale różnorodna. Będzie zmieniana z miesiąca na miesiąc. Oczywiście będą też sezonowe wkładki. Bo jeśli będzie czas na szparagi, to będzie można je posmakować. Jeśli będzie bób, to przygotujemy wariacje z bobem w roli głównej. Podobnie będzie z dynią, kurkami… Latem na przykład podamy chłodnik. I na pewno głodni ode mnie nie wyjdą weganie. To dziś podstawa w każdej restauracji.

Obrazek w tresci

— To teraz zapytam o ceny…
— Wszystko, co dobre, musi mieć swoją cenę. Ale oczywiście ona musi być też na każdą kieszeń. Polak jak głodny, jest zły. Ale gdy przepłaca, też jest niezadowolony. A musi wyjść z uśmiechem i wrócić z jeszcze większym apetytem.

Obrazek w tresci

— Kiedy można spodziewać się otwarcia?
— Jestem dobrej myśli i mam zamiar otworzyć nową Staromiejską tydzień przed majówką. Oby tylko obostrzenia na to pozwoliły. Oczywiście na pewno będzie obowiązywał nas reżim sanitarny, ale przy okazji w końcu będzie można wyjść z domu. I w końcu będzie można spotkać się ze znajomymi. W klimatycznym miejscu. Życie socjalne znowu musi zacząć kwitnąć. Bo ile można siedzieć w domu?

ADA ROMANOWSKA

Komentarze (45) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. jj #3059373 | 195.191.*.* 4 lut 2021 12:48

    nie mówię, że stary wystrój był jakiś piękny, ale miał klimat. Teraz to wygląda jak w Maku :(

    Ocena komentarza: warty uwagi (34) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. C..P.. #3059514 | 94.254.*.* 4 lut 2021 14:24

      Na tych zdjęciach to po staremu czy po nowemu ? Bo te stoliki jak na szkolnej stołówce ...

      Ocena komentarza: warty uwagi (29) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. no nie... #3059547 | 195.136.*.* 4 lut 2021 14:40

        Kolor musztardowy jest uwazany za NAJBRZYDSZY KOLOR ŚWIATA! ... nie ma nastroju ani klimatu naszej dawnej Staromiejskiej - to moze odrazu zmiencie nazwe na Sarepska ...

        Ocena komentarza: warty uwagi (28) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

        1. kat #3059261 | 83.6.*.* 4 lut 2021 11:52

          Pójdę chętnie sprawdzić co to będzie, bo jestem restauracyjne zwierzę, ale wygląda bardziej jak bar niż restauracja. Ze zdjęć wygląda na: - szybko zjadaj przy swoim malutkim stoliku i uciekaj.

          Ocena komentarza: warty uwagi (25) odpowiedz na ten komentarz

        2. nc #3059469 | 79.190.*.* 4 lut 2021 13:59

          TROCHĘ TAM WIEJE ,,KLUBEM ROLNIKA,, NO CÓŻ ZOBACZYMY WPADNĘ NA PEWNO CHODŻBY Z SAMEJ CIEKAWOŚCI

          Ocena komentarza: warty uwagi (22) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

          Pokaż wszystkie komentarze (45)