"Marnujemy jedzenie na potęgę". Polska w czołówce rankingu

2019-08-09 14:07:12(ost. akt: 2019-08-09 13:03:31)

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Zazwyczaj miejsce w czołówce rankingu to powód do dumy. Tym razem jest jednak inaczej, bo jesteśmy krajem, który marnuje prawie najwięcej żywności w całej Unii Europejskiej.
"Marnujemy żywność na potęgę. Polska na niechlubnym piątym miejscu" — alarmuje Polski Instytut Ekonomiczny. Jak wynika z danych instytutu, Polska jest jednym z krajów Unii Europejskiej, w którym marnuje się najwięcej jedzenia.

Jeśli popatrzymy na liczby, to dane przeraża jeszcze bardziej. Z wyliczeń PIE wynika, że statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jak to wyglądana tle unii? Marnujemy średnio o ponad 70 kg żywności więcej od przeciętnego Europejczyka, bo średnia wynosi 173 kg. Do najczęściej wyrzucanych produktów należy: pieczywo, owoce i wędliny.

Przypomnijmy, że już niedługo ilość marnowanej żywności w Polsce powinna choć trochę zmaleć. To efekt ustawy, którą niedawno uchwalił sejm. Na czym polega? Sklepy będą musiały przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom społecznym. Jeśli tego nie zrobią, to zapłacą kary. Będzie to 10 groszy za zmarnowanie każdego kilograma żywności. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że ustawa dotyczy wyłącznie sklepów o powierzchni większej niż 250 metrów kwadratowych, w których przychody ze sprzedaży żywności stanowią minimum połowę całkowitych przychodów ze sprzedaży.

Komentarze (15) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. www #2774569 | 83.9.*.* 9 sie 2019 15:25

    Ciekawe jak to wyliczają ? Oczywistym jest, że to nie konsumenci marnują jedzenie, tylko sklepy i najwięcej te wielkie. Muszą wyrzucać, bo się przeterminowuje. Ale dlaczego piszą, że to Polacy marnują ? Powinni pisać, że najwięcej żywności na terenie Polski marnują zagraniczne koncerny spożywcze.

    Ocena komentarza: warty uwagi (13) odpowiedz na ten komentarz

  2. ten komentarz poniżej minusowany #2774561 | 37.8.*.* 9 sie 2019 15:11

    to akurat prawda. Przecież nie z biedy tyle marnuje się żywności. Wychowałem się w czasach PRLu, ale jedzenie było szanowane. Nie do pomyślenia było wyrzucanie chleba! Jak był już lekko twardy to smarowało się go śmietaną albo moczyło wodą i posypywało te obie wersje cukrem. Pychota. Spróbujcie. A teraz w śmietnikach wala się tego na wiadra!

    Ocena komentarza: warty uwagi (11) odpowiedz na ten komentarz

  3. Rafik #2774804 | 188.146.*.* 10 sie 2019 01:09

    A jak mamy nie marnować, kiedy np w opakowaniu kaszanki jest 6 sztuk, Na kolacje zjem3. A na drugi dzień ta reszta już śmierdzi? Albo bułki które tez robione są z badziewnego ciasta ze nie można ich przełknąć, jak już są wczorajsze!!!

    Ocena komentarza: warty uwagi (8) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (5)

    1. Opluwana klasa pracująca #2774966 | 77.253.*.* 10 sie 2019 11:01

      Ciężko pracujących nie jest stać na marnowanie jedzenia. Zarobki po 1600 Cebulionów a wynajem ciasnej kawalerki 1300 cebucoinów. Na życie pozostaje 300 cebulaczanych dukatów. Ledwo na zupki chińskie z biedry starcza... No chyba, że ktoś otworzył produkcję dzieci dla 500+ ten to ma kasę.

      Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

      1. w@w #2774602 | 185.170.*.* 9 sie 2019 16:15

        Gdyby żywność była dobra i starannie zrobiona nikt by nie wyrzucał do kosza. Partacka robota w każdym produkcie niedopieczony i zgnieciony chleb, kiełbasa twarda sucha bo stara złej jakości. Szneki czy bułki z makiem to objaw rozpaczy. Wszystko pod krytykę i kosza

        Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

        Pokaż wszystkie komentarze (15)