Sezon grzybowy otwarty. I to po raz drugi w roku!

2017-08-22 19:19:36(ost. akt: 2017-08-22 17:25:33)

Autor zdjęcia: StockSnap.io

Dlaczego Polacy tak uwielbiają zbierać i zajadać się grzybami? Czy naprawdę grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych? Pytamy prof. Zbigniewa Endlera, ekologa z UWM.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Prawdziwki ważą ponad kilogram

Prawdziwki ważą ponad kilogram

— Panie profesorze czy sezon na grzyby można uznać za otwarty?
— Od jakiegoś czasu widuje się już koźlaki i prawdziwki, a to znak, że grzybobranie ruszyło na całego. Mamy dwie fale grzybobrania. Właśnie zaczęła się ta druga. Ciepły mokry czerwiec to pierwsza fala. Fala na kurki. Potem przez lipiec i pierwszą połowę sierpnia nie ma nic. A teraz druga fala, gdzie będziemy mieć różnorodne grzyby, aż do połowy października. Największe natężenie i największa różnorodność to oczywiście wrzesień.

— Czy na naszym regionie są jeszcze szanse na to by upolować rydza? Dlaczego to tak rzadkie grzyby?
— 30 lat temu rydz to nie był żaden fenomen. Dziś już tak. Rydz dobrze czuje się na stanowiskach ciepłych, nasłonecznionych i piaszczystych. Czyli lubi zupełnie to co ludzie. Trzy dekady temu zaczęła się walka na tereny, którą wygrali ludzie. Przejęli takie przestrzenie na rekreację. W takich miejscach jak przysłowiowe grzyby po deszczu wyrastają domki wczasowe.
Na Warmii i Mazurach jest kilka miejsc, gdzie można znaleźć rydze. Ale to bardzo pilnowane przez grzybiarzy tereny. Takich tajemnic się nie zdradza.

— Czy nasze województwo pod względem grzybów jakoś się wyróżnia?
— Mamy ponad 30 proc. lesistości terenu, więc to oczywiście ma wpływ na szerszą pulę dostępności grzybów. Biorąc pod uwagę całą Polskę tylko u nas znajdziemy grzyby występujące na Wileńszczyźnie, o których pisał nawet Mickiewicz. Np. takie mleczaje to cała grupa potężnych ciemnych grzybów niechętnie zbieranych przez ludzi ze względu na ich podobieństwo do trujących odpowiedników.

— Najniebezpieczniejszy grzyb to...
— ...Zdecydowanie muchomor biały, który daje stuprocentową śmiertelność. Powoduje nieodwracalne uszkodzenie wątroby i nerek. Na ironię bywa mylony z najbardziej popularnym grzybem świata czyli smakowitą pieczarką.
Należy pamiętać, że grzyby bywają bardzo podstępne. Na przykład są gatunki, które dopiero w połączeniu z alkoholem stają się toksyczne np. maślanka wiązkowa.

— Ile gatunków grzybów przeważnie zbieramy, a ile moglibyśmy?
— Turyści, czyli tacy niedzielni grzybiarze zbierają mniej więcej 12 gatunków grzybów. Oczywiści kurki, maślaki, borowiki, prawdziwki... Ale takich niegroźnych mamy około 32 rodzajów. Wiele z nich bez szczegółowej wiedzy można pomylić z tymi trującymi.
Wszystkich grzybów mamy 1200 gatunków, więc tylko ułamek z nich jest jadalny.

— Ale niejadalne nie znaczą niepotrzebne?
— Wszystkie są przydatne w ekosystemie. Nieużyteczność gastronomiczna większości gatunków to dla natury wybawienie. Dzięki temu jeszcze nie zadeptaliśmy lasów. Grzyby to nie tylko to co widać gołym okiem, to olbrzymi i skomplikowany świat podziemny. My zjadamy tylko owocnik. Efekt uboczny.
Fenomenem jest rozsiana na wielu kilometrach niewidzialna dla nas grzybnia, która potrafi żyć 100-150 lat. Dzięki grzybni drzewa w lesie potrafią się komunikować. Zdrowa grzybnia to zdrowy piękny las, na którym wszystkim nam zależy. Najnowsze badania wskazują, że grzyby wspaniale oczyszczają środowisko.

— Polacy uwielbiają zbierać grzyby. Niektórzy nawet specjalnie biorą urlopy. Czy inne narody są tak samo zapalonymi grzybiarzami?
— Las, natura i grzyby to fundament naszej tożsamości. O grzybach pisał już wcześniej wspomniany Mickiewicz. Ale na tle innych krajów środkowej Europy nie wyróżniamy się jakoś specjalnie. Bałkany, Litwa, Rosja — tam też znajdziemy wielu specjalistów.
Na Zachodzie już dawno postawiono na hodowle grzybów nawet borowików. Tam szaleją także za grzybami podziemnymi czyli truflami.

— Niektórzy twierdzą, że grzyby to nie posiadają żadnych substancji odżywczych i powinny być traktowane jedynie jako przyprawa.
— Najważniejsze w grzybach są związki czynne aktywne, które działają bakteriobójczo. Wykorzystywane są w badaniach jako te zwalczające nowotwory. O roli antybakteryjnej i antynowotworowej grzybów jest coraz głośniej.

Agnieszka Porowska


Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Grzyboznawca #2313050 | 89.69.*.* 24 sie 2017 01:16

    Na przykład są gatunki, które dopiero w połączeniu z alkoholem stają się toksyczne np. maślanka wiązkowa. - pierwsze czytam takie bzdury maślanka wiązkowa sama w sobie jest trująca nie potrzeba do tego alkoholu... chyba się panu pomyliło coś ? chodziło może o czernidłaka pospolitego ? Przeczytaj cały tekst: Sezon grzybowy otwarty. I to po raz drugi w roku! - Gazeta Olsztyńska Na przykład są gatunki, które dopiero w połączeniu z alkoholem stają się toksyczne np. maślanka wiązkowa. Przeczytaj cały tekst: Sezon grzybowy otwarty. I to po raz drugi w roku! - Gazeta Olsztyńska https://gazetaolsztynska.pl/460221,Sezon- grzybowy-otwarty-I-to-po-raz-drugi-w-rok u.html#ixzz4qcgwwQsE

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Nie istnieje muchomor śmiertelny, #2312125 | 83.6.*.* 22 sie 2017 21:52

    którego można pomylić z pieczarką. Nie ma takiego grzyba. Jesli ktoś jest w stanie pomylić coś z pieczarką, nawet "dziką"to jest mega idiotą i debilem

    odpowiedz na ten komentarz

  3. Do Koska: #2312107 | 83.6.*.* 22 sie 2017 21:26

    podgrzybków i borowików jest full, nawet w lesie miejskim, od którego mieszkam ok. 500m. Chodzę codziennie na spacery i zbieram wiaderko 10 litrowe. A kurek faktycznie zatrzęsienie. W lasach, które znam, np. Wymuj to obłęd nie grzyby

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

    1. Koska #2312092 | 83.9.*.* 22 sie 2017 21:08

      Ja jako praktyk i osoba która chodzi na grzyby od wielu lat wyjaśniam że obecnie są wyłącznie kurki i to sporo. Nie ma natomiast koźlarzy, podgrzybków borowików. Teoretycznie sezon na grzyby powinien być otwarty ale w praktyce na te grzyby które wymieniłam przyjdzie poczekać. Mam nadzieję, że czeka nas prawdziwy sezon grzybowy i że grzyby będą.

      Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

    2. Panie "profesor": #2312089 | 83.6.*.* 22 sie 2017 21:06

      nie muchomor biały a sromotnik, i mylony nie z pieczarką, stary idioto, a z kanią. Odróżniamy po "obrączce" na pniu.nóżce.

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

      Pokaż wszystkie komentarze (7)