Pięć najciekawszych produktów regionalnych z Warmii i Mazur
2016-08-17 07:00:48(ost. akt: 2016-08-16 16:57:32)
W dobie szybkich dań, kupowanych w sieciowych restauracjach, warto wrócić do korzeni i zakosztować tradycyjnych potraw. Przedstawiamy pięć naszym zdaniem najciekawszych produktów spożywczych z Warmii i Mazur.
Dziedzictwo to nie tylko wytwory kultury czy historia, ale także tradycyjne przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we wspólnocie (ang. Quality Policy) jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji.
Na stronie Minerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi możemy znaleźć listę produktów tradycyjnych, a wśród nich nasze warmińsko-mazurskie przysmaki.
To lista pięciu naszym zdaniem najciekawszych produktów, które zostały wpisane na tę listę.
1. Zsiadłe mleko
Dzięki swoim niepowtarzalnym walorom mleko zsiadłe znakomicie gasi pragnienie, wpływa na poprawę przyswajalności białek i wapnia oraz wpływa regulująco na przemianę materii. Wspomaga leczenie chorób cywilizacyjnych i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest zalecane osobom z zaburzeniami układu pokarmowego i rekonwalescentom.
2. Kawior ze szczupaka
Kawior jest od dawna jednym z najbardziej wykwintnych i pożądanych produktów na świecie, atrybutem wyjątkowych przyjęć oraz symbolem luksusu i prestiżu. Gdy mowa o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja i jesiotr. Kawior z ikry szczupaka przyrządzany był nie tylko na pańskie stoły. Mazurska ludność z racji mnogości i dostępności ryb również go robiła. Tradycje związane z przetwórstwem, w tym sposoby przyrządzania kawioru zostały spisane w publikacji dotyczącej kuchni mazurskiej pn. „Zasmakuj w Mazurach”, gdzie znajduje się szczegółowy opis przyrządzania i podawania kawioru ze szczupaka
3. Syrop buraczany
Syrop buraczany był wytwarzany i używany powszechnie przez gospodynie. Jeszcze niedawno niektórzy wyrabiali syrop buraczany na własny użytek i stosowali go w kuchni. Stosowanie syropu buraczanego – szczególnie wieczorem – zwalcza kaszel i wzmacnia organizm. Produkt może być używany do wyrobu syropów cukierniczych oraz jako baza do nalewek na alkoholu i syropie.
4. Miód Mazur Garbatych
Tuż po pozyskaniu miód Mazur Garbatych jest płynny, lepki i gęstnieje w miarę upływu czasu. W zależności od warunków przechowywania po 2-8 tygodniach krystalizując przechodzi w stan stały o konsystencji od kremowej do drobnoziarnistej. Mazury Garbate w okresie od III w. p.n.e. do XIII w. n.e. zamieszkiwane były przez plemiona Sudowian (inaczej Jaćwingów). W polskich źródłach historycznych wspominają o nich dokumenty księcia Konrada Mazowieckiego, Jana Długosza i Wincentego Kadłubka.
5. Baleron wędzony z mazurskiej masarni
Po II wojnie światowej i transformacji ustrojowej doszło do upaństwowienia przemysłu, w tym również przemysłu mięsnego. Na terenie Olecka pierwsza tzw. państwowa masarnia funkcjonowała od lat 50. Wędliny peklowano metodą zalewową lub na sucho, w beczkach drewnianych oraz basenach kamionkowych. Do wędzenia używano drewna pochodzącego z drzew liściastych – olszyny, dębu, jesionu.
Komentarze (12) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
zsiadłe mleko #2047303 | 89.231.*.* 17 sie 2016 08:05
...pewnie z tego UHT ;)
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
0bywattel #2047324 | 83.9.*.* 17 sie 2016 08:34
6. Bezrobocie 7. Brak jakiegokolwiek pomysłu na rozwój
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
Jasio #2047326 | 88.156.*.* 17 sie 2016 08:36
Zamiast kawioru może być kaszanka. Wiocha nie pozna różnicy
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) odpowiedz na ten komentarz
X #2047327 | 89.228.*.* 17 sie 2016 08:39
NAJWIĘKSZY PRODUKT REGIONALNY TO " BEZROBOCIE" !! I OCHŁAPY PŁACOWE NAJNIŻSZE W CAŁEJ POLSCE !
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
Szukam pracy w Nidzicy!!! #2047340 | 79.187.*.* 17 sie 2016 08:58
Umowa-zlecenie:przy komputerze.
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)