Piekarnie ze wsparciem naukowców z Olsztyna

2020-09-23 07:16:56(ost. akt: 2020-09-23 07:22:58)

Rozpoczął się dwuletni projekt PrO4Bake, którego efektem będzie unikalna aplikacja komputerowa, pozwalająca małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2. Projekt opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
To, co nazywane jest odpadem piekarniczym, jest niczym innym jak efektem nadprodukcji lub niesprzedania wyrobów przez piekarnię. W polskich piekarniach powstaje średnio do kilku ton odpadów piekarniczych w tygodniu. To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale także niepotrzebne zużycie energii. W przeciwieństwie do wielkoskalowej produkcji przemysłowej, małe i średnie piekarnie mogą odpowiedzieć indywidualnie na preferencje lokalnej społeczności.

Zaproponowana w projekcie PrO4Bake aplikacja pozwoli takim piekarniom nie tylko dostosować asortyment produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów, ale też zoptymalizować czas produkcji, efektywniej wykorzystać surowce i istniejące maszyny oraz wdrożyć energooszczędny proces produkcyjny. To z kolei pozwoli im zminimalizować ślad ekologiczny, zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję CO2.

W pierwszym etapie realizacji projektu pobierane są dane z procesów produkcji we współpracujących piekarniach. W Polsce to zadanie realizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, który gromadzi informacje udostępniane przez małe i średnie piekarnie w województwie warmińsko-mazurskim.

Jednym z kluczowych elementów opracowania algorytmu dla aplikacji będą też kompleksowe badania konsumenckie prowadzone we wszystkich krajach uczestniczących w projekcie. Analiza ta uwzględni wymagania i oczekiwania konsumentów związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, oraz akceptacją do zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Wszystkie te czynniki zostaną przetworzone przy pomocy nowoczesnych narzędzi obliczeniowych m.in. algorytmów ewolucyjnych i technologii cyfrowych bliźniaków, które pozwolą ekspertom z firmy Siemens stworzyć optymalny prototyp gotowy do komercjalizacji.

Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii — mówi dr hab. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Instytut PAN w Olsztynie zaprasza małe i średnie piekarnie z całego kraju do nawiązania współpracy w ramach tego projektu.


Więcej informacji o projekcie >>> TUTAJ.

Źródło: UM Olsztyna



Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl

Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. ujujujuj #2976047 | 88.156.*.* 24 wrz 2020 07:01

    Takie to później komentarze jak się nie potrafi czytać ze zrozumieniem ....

    odpowiedz na ten komentarz

  2. X #2975818 | 31.60.*.* 23 wrz 2020 12:06

    Tyrolska plus , czyli kiedy wysiądzie ci wątroba cha cha jeszcze są ludzie którzy z tych fabrykkupuą i jedzą te śmieci S fuj

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. inn #2975796 | 213.184.*.* 23 wrz 2020 11:01

      ostanią piekarnię, która piekła prawdziwy chleb zamknięto kilka lat temu na ulicy warmińskiej w olsztynie. nie nazywajmy wytworu gipsowo-chemicznego chlebem

      Ocena komentarza: warty uwagi (10) odpowiedz na ten komentarz

    2. tak z #2975756 | 46.186.*.* 23 wrz 2020 09:25

      telefonem upiecze, naukowcy ?, proces pieczenia naturalnego pieczywa trwa ponad 2tys lat i nic tego nie zmieni, probuja inowacji i sa zakalce

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    3. anatol #2975742 | 88.156.*.* 23 wrz 2020 08:57

      naukowcy niech pomogą Dąbkowskiemu bo ma najgorsze pieczywo w Olsztynie, Tyrolska nie lepsza. Najlepsze pieczywo ma pewna popularna sieć handlowa i piekarnia Jagódka z Zatorza

      Ocena komentarza: warty uwagi (8) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

      Pokaż wszystkie komentarze (7)