Zatrzymaj smak lata!

2020-09-05 08:00:00(ost. akt: 2020-09-04 15:33:31)   Artykuł sponsorowany
Na słodko, jako dodatek do dań czy sałatek albo jako zdrowa przekąska — jogurt grecki można spożywać na różne sposoby. To pyszna i dietetyczna alternatywa, po którą może sięgnąć każdy bez wyrzutów sumienia z powodu dodatkowych kalorii!
Schyłek lata, koniec wakacji... Będziemy tęsknić za plażą i słońcem. Słodycze na pocieszenie? To nie jest dobre rozwiązanie. Jest jednak coś, po co możemy sięgnąć bez żadnych wyrzutów sumienia i umilić sobie ten czas. To jogurt naturalny typu greckiego! Gęsty i kremowy z pewnością rozpieści nasze podniebienie.

Dlaczego akurat jogurt naturalny typu greckiego?
Po pierwsze jest on wspaniałą alternatywą dla śmietany, która zawiera więcej tłuszczu i dużo mniej białka. Po drugie, w odróżnieniu od klasycznego jogurtu naturalnego ma inny smak i konsystencję. Po trzecie, ważną zaletą jogurtów jest to, że są łatwiej przyswajalne niż np. mleko. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą spożywać jogurty, ponieważ w trakcie ich produkcji mikroorganizmy rozkładają laktozę na cukry proste, a to sprawia, że jogurty stają się lepiej strawne niż mleko.

Zarówno jogurt naturalny typu greckiego, jak i standardowy jogurt naturalny, otrzymywane są w wyniku fermentacji mleka za pomocą żywych kultur bakterii jogurtowych. Różnica w technologii powoduje jednak, że jogurt typu greckiego jest gęstszy od standardowego jogurtu naturalnego, którego konsystencja jest również kremowa, ale porównywalna ze śmietaną.

Jogurt naturalny typu greckiego można spożywać jako samodzielną przekąskę, na słodko lub jako dodatek do dań i sałatek. Po ten produkt powinni sięgać szczególnie ci, którym zależy na zachowaniu zgrabnej sylwetki. Może on z powodzeniem zastąpić wiele produktów, np. majonez. Z jego pomocą możemy również stworzyć wyśmienity i niebanalny dressing do sałatki. I nie martwić się, że dostarczyliśmy swojemu organizmowi dużej ilości tłuszczów. Dzisiaj popularnymi daniami z jogurtem greckim są sosy, np. tzatziki.

Jogurt naturalny typu greckiego i dania, które możemy z niego przyrządzić, to wspaniały sposób na przedłużenie wakacji. Każdy z nas we własnym domu może poczuć nutkę wakacyjnych klimatów oraz w cudowny sposób spędzić czas z bliskimi przy dobrym jedzeniu i rozkoszować się daniami, które odkrył podczas greckich wakacji. A dla tych, którzy w tym roku nie mieli okazji odwiedzić ojczyzny Homera, będzie to doskonały sposób, by za pomocą charakterystycznego smaku przenieść się na południe Europy i delektować się tamtejszą kuchnią.

Drugie śniadanie nie musi być nudne!
Kto powiedział, że do pracy musimy zabierać kanapki? Doskonałym posiłkiem będzie właśnie jogurt naturalny typu greckiego. Można wrzucić do niego dodatki według własnych upodobań. Wystarczy do kubeczka z zawartością wsypać garść borówek czy malin, aby na nowo poczuć smak lata. Mamy ochotę na coś bardziej sycącego? Można jogurtem zalać miseczkę musli czy płatków zbożowych. Do tego łyżeczka miodu i mamy pożywny posiłek. Jogurt ten dodaje smaku również potrawom z grilla. Możemy dodać go także do zupy, polać nim pierogi albo zjeść prosto z opakowania.

Aleksandra Tchórzewska


Smacznego!!!
Więcej przepisów na najlepszewkuchni.pl.

Obrazek w tresci