Maseczka? Zaraz będę jeść

2020-07-24 18:15:35(ost. akt: 2020-07-24 15:29:54)
Był czas, kiedy restauracje świeciły pustkami...

Był czas, kiedy restauracje świeciły pustkami...

Autor zdjęcia: źródło: pixabay

Klient nasz pan, mówi stare powiedzenie. Ale co zrobić, jeśli klienci nie chcą przestrzegać reżimu sanitarnego i łamią wszystkie zasady? Właściciele lokali gastronomicznych i pracownicy opowiadają nam o wojnie z niepokornymi gośćmi.
Pandemia koronawirusa to fatalny czas dla branży gastronomicznej. Najpierw przymusowy lockdown, a potem reżim sanitarny, który obniża komfort wizyt w restauracjach, kawiarniach czy barach. Restauratorzy są zobowiązani m.in. do zachowania dwumetrowych odstępów między stolikami, częstej dezynfekcji przestrzeni wspólnych w lokalu i stolików po każdym kliencie oraz zapewnienia środków dezynfekujących, maseczek i rękawiczek dla kucharzy i obsługi.
Przed wejściem do restauracji goście muszą zdezynfekować ręce, a maseczki zdjąć dopiero przy stoliku. Goście, którzy nie siedzą przy wspólnym stoliku, są zobowiązani zachować między sobą odpowiedni odstęp.

Po publikacji naszego tekstu "Lody tak, ale w reżimie" odezwała się do nas właścicielka jednej z restauracji w Olsztynie. Jej zdaniem wymaga się od przedsiębiorców, a od gości już mniej. A ci, zdaniem naszej rozmówczyni, bywają bardzo niepokorni.

— Nasza obsługa musi mierzyć się z gośćmi, którzy nie chcą zdezynfekować rąk przed zajęciem miejsc i otrzymaniem kart menu. Kelnerzy są wręcz wyśmiewani, a nawet wyzywani.

Czytaj e-wydanie

To tylko fragment tekstu. Cały artykuł polecamy w piątkowym (24 lipca) wydaniu Gazety Olsztyńskiej

Aby go przeczytać kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl


Komentarze (16) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. lwx #2952695 | 83.9.*.* 25 lip 2020 19:47

    Kiedyś w XIX wieku mówiło się cham i oznaczało to prostaka. I tak teraz też trzeba nazywać tych prostaków.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

  2. wolf #2952690 | 5.173.*.* 25 lip 2020 19:27

    Jestem dostawcą towarów do knajp i restauracji.Jestem zawsze w maseczce.W wielu miejscach od obsługi słyszę po co panu ta maseczka,my zdrowi wszyscy ale jak mówie ,że jeżdżę w miejsca gdzie są choży to słyszę zaraz niech pan nie podchodzi za blisko.To się nazywa hipokryzja.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

  3. Rafal #2952654 | 188.147.*.* 25 lip 2020 16:35

    Widzę że tu jest cholerna cenzura. Po raz kolejny usuwają komentarz który jest przeciw pandemii.Zatem powtórzę do XXX. Prof. Gut, wirusolog, stwierdził żeby się zakazić tym wirusem trzeba kontaktu minimum 15 minut twarzą w twarz z drugim człowiekiem .czy wejście do restauracji które zajmuje 5 sekund spełnia to kryterium.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz

  4. Stary dziad #2952633 | 172.58.*.* 25 lip 2020 15:14

    Zostancie w domu jest bardzo niebezpiecznie zaraza czeka na was za kazdym rogiem.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  5. TO JA #2952601 | 5.60.*.* 25 lip 2020 12:45

    BYŁEM W MAGDONALDZIE ZWRÓCIŁEM UWAGĘ O MASKACH DZISIAJ 15LETNIA CÓRKA SIĘ DO MNIE NI ODZYWA , CIEKAWE JAK BY KTOŚ ZMARŁ ZE ZNAJOMYCH....

    odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (16)