Piątek, 28 lutego 2020. Imieniny Ludomira, Makarego, Wiliany

Ślimaki nadziewane na liście Produktów Tradycyjnych. Jak wygląda pozyskanie ślimaka winniczka w naszym województwie?

2020-02-13 15:12:59 (ost. akt: 2020-02-13 15:21:45)

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Podstawą diety mieszkańców Prus Wschodnich czyli Warmiaków i Mazurów były dary natury. Łączyła ich kuchnia – smaczna i prosta, przygotowywana z miejscowych produktów, pochodzących z czystych lasów, pól, rzek i jezior.

Mieszkańcy dawnych Prus, zamieszkują obecnie na terenach trzech państw: Rosji, częściowo Litwy i Polski, głównie w naszym województwie.

Ich kuchnia to przede wszystkim różnorodność smaków, odzwierciedlająca historię ziem, na których mieszały się wpływy wielu grup etnicznych i kulturowych, a co za tym idzie także tradycji kulinarnych, do których można zaliczyć ślimaki.

Dlatego też „ślimaki nadziewane” zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych, która promuje żywność wytwarzaną tradycyjnymi metodami.

Ślimak winniczek Helix pomatia podlega w Polsce częściowej ochronie gatunkowej. Zgodnie z obowiązującym prawem, możliwe jest pozyskiwanie ślimaków winniczków o średnicy muszli większej niż 30 mm, w okresie od 20 kwietnia do 31 maja.

Zachowanie minimalnego wymiaru muszli ślimaka winniczka jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm od wymiaru dozwolonego) powoduje, że znaczna część osobników nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.

Podmioty i osoby fizyczne zainteresowane pozyskaniem winniczka do celów przetwórstwa spożywczego muszą uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.

Wniosek o wydanie zezwolenia na pozyskiwanie ślimaka winniczka dostępny TUTAJ.

Podczas zbioru ślimaka winniczka należy przestrzegać warunków określonych w pozwoleniu wydawanym przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska. — Osoby, które będą prowadziły zbiór niezgodnie z warunkami otrzymanej decyzji (np. zbiór niewymiarowych osobników, nieodpowiednie warunki przetrzymywania, brak złożenia sprawozdania w określonym terminie, podanie nieaktualnego adresu skupu ślimaka, itd.) nie uzyskają takich zezwoleń w przyszłości — informuje Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie.

Źródło: Wrota Warmii i Mazur, RDOŚ Olsztyn


Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl

Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. j. #2867944 | 83.5.*.* 13 lut 2020 17:14

    Ślimaki Produktem Tradycyjnym na Warmii? Wolne żarty! Ktoś chyba jeszcze po francuskim winie nie wytrzeźwiał! Na eksport owszem...

    Ocena komentarza: warty uwagi (11) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Dawid #2867904 | 83.9.*.* 13 lut 2020 16:06

    ~Co za zniewolenie co to będzie jak PiS i prezydent porządzi jeszcze troszeczkę? Ślimaka bez zgody dyrektora od spraw nadzwyczajnych nie spytam o pozwolenie na piśmie a może do ambasady amerykańsko izraelskiej iść po coś takiego? ciekawe komu nas jeszcze sprzedadzą i za ile to już pewnie nie powiedzą.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-5) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)