Nasz schabowy coraz droższy

2019-07-12 07:11:15(ost. akt: 2019-07-11 15:41:50)

Autor zdjęcia: pixabay.com

To nie są dobre czasy dla amatorów schabowego. Powodem jest drożejąca wieprzowina, której ceny idą w górę już od kilku miesięcy i to na całym świecie. A przyczyn trzeba szukać w Chinach, gdzie szaleje afrykański pomór świń.
Jeżeli ktoś myśli o wykreśleniu mięsa ze swojego jadłospisu, to jest ku temu najlepsza okazja, a przynajmniej by zrezygnować z wieprzowiny. Ceny wieprzowiny idą mocno w górę. W maju były o około 12 procent wyższe niż maju ubiegłego roku.To efekt drastycznego spadku produkcji w Chinach, które walcząc z epidemią afrykańskiego pomoru świń, masowo wybijają swoje stada.

Eksperci szacują, że produkcja w Chinach spadnie w tym roku o 30 procent w porównaniu z 2018 rokiem, a Kraj Środka odpowiada za połowę produkcji i konsumpcji wieprzowiny na świecie. Spadek pogłowia oznacza, że Chiny są zmuszone więcej importować, w tym z UE, głównie z Niemiec i Hiszpanii.


Choć w niektórych krajach jak Rumunia ten wzrost wyniósł aż 15,3, proc. a w Bułgarii tylko 1,2 proc. W Niemczech wieprzowina podrożała o 9,1 proc.,w Portugalii o 13,5 proc., a we Francji o 4,3 proc.

— Europa, szczególnie Niemcy, zaczęła więcej eksportować do Chin i odblokował się rynek europejski, ceny wieprzowiny w całej Europie poszły w górę — mówi Jan Heichel, prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.— I tak mamy ceny niższe o 40 groszy na kilogramie WBC (wagi bitej ciepłej - red.) od ceny niemieckich.
Dziś ubojnie płacą średnio około 5 zł za kilogram żywca i ok. 6 złotych za kilogram WBC. — Przy tych cenach produkcja trzody jest już opłacalna — dodaje prezes Heichel. — Jak długo to będzie zobaczymy, na razie producenci mają chwilę oddechu, ale muszą odrobić straty, które notowali przez ostatnie dwa lata.

Trudno powiedzieć, czy to koniec podwyżek wieprzowiny, bo tak naprawdę wszystko zależy, jaki obrót przyjmą sprawy w Chinach. Według analityków Chiny stracą w tym roku 200 milionów świń ze swojego krajowego pogłowia, to tyle co wynosi produkcja w całej UE. Na rynku powstanie więc wielki niedobór wieprzowiny. I trudno przewidzieć, czy inne kraje będą w stanie w ogóle pokryć te niedobory.

Na Warmii i Mazurach też mamy przypadki ASF, czy to może odbić się na produkcji?

— Ale nie ma to wpływu na polski rynek, na nasz eksport, bo na obszarach naszego województwa, gdzie wykryto ASF nie ma znaczących hodowli — wyjaśnia prezes Heichel. — Choć na pewno to komplikuje nam życie. Eksportujemy z regionów, gdzie nie ma ASF, choć również sami importujemy wieprzowinę z innych krajów UE, i to więcej niż eksportujemy. Tak jest już od trzech lat.

Taka sytuacja jest na rękę hodowcom i eksportem wieprzowiny, ale lokalnym odbiorcom (hurtownie, zakłady przetwórcze) już mniej, bo muszą płacić więcej za mięso potrzebne do produkcji. A na końcu jest oczywiście klient, który musi wypić to piwo.

Jednak jemy coraz mniej wieprzowiny. — W granicach 40 kilogramów rocznie, a kiedyś było to nawet do 60 kilogramów — tłumaczy Jan Heichel.— Dziś jemy dużo więcej drobiu, bo ok. 30 kilogramów, a niedawno było to poniżej 20 kilogramów.

Jak podał GUS, ceny żywności wzrosły w czerwcu o 0,3 procent w porównaniu z majem. Na razie więc nie ma drożyzny, choć wyższe ceny żywności, w tym wieprzowiny, oczywiście nakręcają inflację.

Komentarze (15) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Julek #2760857 | 81.219.*.* 12 lip 2019 07:20

    A jaka żywność nie podrożała w ostatnim roku? To by był ciekawy artykuł...

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz

  2. bek #2760870 | 79.184.*.* 12 lip 2019 07:45

    wszystko przez polityków. nie ważne z jakiej partii. wszyscy to świnie :d

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

  3. Fax #2760917 | 5.173.*.* 12 lip 2019 09:17

    Będzie jak za Gomółki, po pół świni na obywatela, a komu będzie mało dostanie po ryju.

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

  4. docho #2761284 | 83.9.*.* 12 lip 2019 22:05

    Taka sytuacja jest na rękę hodowcom i eksportem wieprzowiny, ale lokalnym odbiorcom (hurtownie, zakłady przetwórcze) już mniej, bo muszą płacić więcej za mięso potrzebne do produkcji. A na końcu jest oczywiście klient, który musi wypić to piwo. Kopiuj wklej niby o wieprzowinie a wyszło o browarze.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  5. Adam344 #2761206 | 185.246.*.* 12 lip 2019 19:44

    I bardzo dobrze niech drożeje wieprzowina jest niezdrowa zatyka tętnice prowadzi do miażdżycy i śmierci należy więcej spożywać warzyw i ryb oraz owoców morza i drobiu.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (15)