GIS ostrzega: bakterie w kiełbasie i mięsie

2019-03-25 14:16:46(ost. akt: 2019-03-25 14:31:20)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w kiełbasie i mięsie pochodzącym z zakładu firmy Kier. Produkty zostały wycofane z obrotu, a w zakładzie zakazano produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

[/clear]
Fot. GIS

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Kiełbasa surowa metka łososiowa

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.

O problemie poinformował na swojej stronie internetowej producent:


Źródło: GIS/ Zakłady Mięsne Kier

Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Konsument w berecie #2703527 | 31.6.*.* 25 mar 2019 15:21

    Mieso garmażeryjne juz z natury jest szkodliwe. Fuu, powinni zakazać sprzedaży tej paszy.

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz

  2. No nie #2703578 | 37.8.*.* 25 mar 2019 16:16

    Jak nie "mięsko " z padliny to skażone salmonellą Coś takiego to chyba tylko w Polsce pod rządami PiS i kleru

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. przykładnie ukarać #2703604 | 82.139.*.* 25 mar 2019 16:51

      polskie dziadostwo czy w tm kraju nic nie może być normalne? i dlaczego kary sa takie niskie. Zacznijcie od ręki zamykać takie zakłady co ludzi trują to ich właciciele przestana lekceważyć przepisy sanepidu

      Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz

    2. to wszystko od polskich rolników #2703609 | 64.71.*.* 25 mar 2019 17:03

      ceny podnoszą nie wiadomo ile by chcieli i walą te nawozy podwójnie niż na zachodzie bo im ciągle mało

      Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

    3. PIS ci da #2703657 | 83.5.*.* 25 mar 2019 17:49

      to było przeznaczone dla II sortu

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

    Pokaż wszystkie komentarze (7)