GIS ostrzega: bakterie w kiełbasie i mięsie
2019-03-25 14:16:46(ost. akt: 2019-03-25 14:31:20)
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w kiełbasie i mięsie pochodzącym z zakładu firmy Kier. Produkty zostały wycofane z obrotu, a w zakładzie zakazano produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Kiełbasa surowa metka łososiowa
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
O problemie poinformował na swojej stronie internetowej producent:
Źródło: GIS/ Zakłady Mięsne Kier
Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Konsument w berecie #2703527 | 31.6.*.* 25 mar 2019 15:21
Mieso garmażeryjne juz z natury jest szkodliwe. Fuu, powinni zakazać sprzedaży tej paszy.
Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz
No nie #2703578 | 37.8.*.* 25 mar 2019 16:16
Jak nie "mięsko " z padliny to skażone salmonellą Coś takiego to chyba tylko w Polsce pod rządami PiS i kleru
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
przykładnie ukarać #2703604 | 82.139.*.* 25 mar 2019 16:51
polskie dziadostwo czy w tm kraju nic nie może być normalne? i dlaczego kary sa takie niskie. Zacznijcie od ręki zamykać takie zakłady co ludzi trują to ich właciciele przestana lekceważyć przepisy sanepidu
Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz
to wszystko od polskich rolników #2703609 | 64.71.*.* 25 mar 2019 17:03
ceny podnoszą nie wiadomo ile by chcieli i walą te nawozy podwójnie niż na zachodzie bo im ciągle mało
Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz
PIS ci da #2703657 | 83.5.*.* 25 mar 2019 17:49
to było przeznaczone dla II sortu
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz