GIS ostrzega: bakterie w kiełbasie i mięsie

2019-03-25 14:16:46(ost. akt: 2019-03-25 14:31:20)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w kiełbasie i mięsie pochodzącym z zakładu firmy Kier. Produkty zostały wycofane z obrotu, a w zakładzie zakazano produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

[/clear]
Fot. GIS

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Kiełbasa surowa metka łososiowa

Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.

O problemie poinformował na swojej stronie internetowej producent:


Źródło: GIS/ Zakłady Mięsne Kier

Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. CBD #2714526 | 5.173.*.* 11 kwi 2019 10:29

    https://konopiafarmacja.pl/ - Cannabidiol (CBD) jest „inteligentną” cząsteczką, adaptogenem, regulatorem i modulatorem. CBD działa w sposób kompleksowy i dynamiczny, w zależności od sytuacji i lokalizacji w mózgu lub ciele. Istnieje mnóstwo korzyści fizjologicznych. CBD będzie ogólnie działać na rzecz homeostazy (tj. Równowagi), zmniejszając stan zapalny, obniżając ciśnienie krwi (jeśli jest zbyt wysokie), „zabijając” komórki nowotworowe poprzez różne mechanizmy apoptotyczne i antyangiogenne,

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Nie #2703857 | 87.187.*.* 26 mar 2019 00:40

    Proponuję wprowadzić program salmonella plus

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  3. PIS ci da #2703657 | 83.5.*.* 25 mar 2019 17:49

    to było przeznaczone dla II sortu

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  4. to wszystko od polskich rolników #2703609 | 64.71.*.* 25 mar 2019 17:03

    ceny podnoszą nie wiadomo ile by chcieli i walą te nawozy podwójnie niż na zachodzie bo im ciągle mało

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

  5. przykładnie ukarać #2703604 | 82.139.*.* 25 mar 2019 16:51

    polskie dziadostwo czy w tm kraju nic nie może być normalne? i dlaczego kary sa takie niskie. Zacznijcie od ręki zamykać takie zakłady co ludzi trują to ich właciciele przestana lekceważyć przepisy sanepidu

    Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (7)