Restauracje z Warmii i Mazur świętują kulinarnie sto lat niepodległości!

2018-11-02 13:18:54(ost. akt: 2018-11-02 13:40:11)
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Warmii i Mazur wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne.
Na Warmii i Mazurach na Tydzień Kuchni Polskiej zapraszają restauracje:
• Hotel Narie Resort & SPA 5*, Wilnowo 34, Wilnowo;
• Restauracja Słoneczna Polana, ul. Sielska 38A, Olsztyn;
• Prosta 38, ul. Prosta 38, Olsztyn;
• Restauracja Refektarz – Zamek Ryn, Plac Wolności 2, Ryn;
• Restauracja Puzzle Smaku, Pasaż Portowy, 11-500 Giżycko.


Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej.
Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, Mlekovita – największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej oraz Spolmlek – największe i najnowocześniejsze zakłady mleczarskie w Polsce.