Wtorek, 16 października 2018. Imieniny Ambrożego, Florentyny, Gawła

Czas na ogród, czyli pani Izabella radzi

2018-10-06 07:00:00 (ost. akt: 2018-10-10 11:35:34)
Izabella Gościcka

Izabella Gościcka

Autor zdjęcia: arch. prywatne

Izabella Gościcka, społeczny instruktor ogrodniczy Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Za gajem” w Wójtowie


— Niezmiennie od lat uważam, że najlepsze nawozy , które najlepiej stosować na działce, to zielone, ekologiczne, naturalne, czyli poplon. Tutaj można zastosować np. łubin. W ostatnich latach zainteresowanie poplonem wzrosło, ponieważ docenia się jego pozytywny wpływ na środowisko. Do tego poplony poprawiają strukturę słabej gleby, wzbogacają ziemię w azot i próchnicę, zapobiegają erozji i, co jest bardzo korzystne, powstrzymują rozprzestrzenianie się szkodników i chorób. Inną zaletą udanego poplonu jest ograniczenie zachwaszczenia. Niektórzy działkowcy, jeśli oczywiście zdążyli je posiać na czas, doceniają również zalety szpinaku i roszponki. To są gatunki warzyw, które mogą być wybierane praktycznie spod śniegu. Nawet jeśli nie wykształcą się duże liście, bo na przykład zasialiśmy je zbyt późno, to też te warzywa mogą być przekopane i znakomicie się sprawdzą. W przyszłym roku na tak przygotowanej glebie doczekamy się lepszych plonów. Od lat również przekonuję naszych działkowców do naturalnych metod stosowanych na działce. Apeluję, by nie palono ognisk. Niestety wciąż wiele osób nie udaje się do tego przekonać. Ogniska naprawdę są nam niepotrzebne. W to miejsce bardzo proszę o to, by tutaj odpady zielone składać na kompostownikach. Nawet gałęzie można pociąć na małe części i również można stosować je na kompostowniku. Jest wiele metod, dzięki którym możemy zyskać dzięki niemu wiele korzyści. Nie musimy na naszej działce stosować ogromnych ilości chemii czy palić odpadów zielonych właśnie. To ma być ekologiczna uprawa. Niech taką pozostanie. Dzięki temu zyskają sami działkowcy i środowisko.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB