GIS wycofał mięso z popularnego marketu. Wykryto w nim bakterie

2018-09-03 09:33:36(ost. akt: 2018-09-03 09:43:38)
zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: pixabay.com

30 sierpnia Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. podjął decyzję o wycofaniu z rynku produktu Tatar wołowy 200 g z terminami przydatności do spożycia do 3 oraz 6 września tego roku oraz o numerze partii 03218218.

W trosce o bezpieczeństwo konsumentów produkt został wycofany ze sprzedaży. Artykuł ten można zwrócić w każdym sklepie Lidl bez okazywania paragonu, a koszt jego zakupu zostanie zwrócony.

W badaniach wykonanych przez SANEPID stwierdzono obecność pałeczek Salmonella, przez co producent nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa wskazanej partii produktu. Dlatego nie zaleca się spożywania produktu.

Jednocześnie producent zapewnia, że każda partia produktu przed wprowadzeniem do obrotu podlega badaniom w akredytowanym laboratorium.


Zwrot towaru dotyczy wyłącznie produktu Tatar wołowy 200 g z terminami przydatności do spożycia do 03/09/2018 oraz 06/09/2018 o numerze partii 03218218.

Wszystkie inne produkty sprzedawane przez Lidl, wytworzone przez Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., nie są objęte wycofaniem i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów.


Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację.

źródło: Lidl Polska

Komentarze (15) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Jak można? #2570710 | 188.146.*.* 3 wrz 2018 09:49

    Ilustrować wieprzowymi schabowymi artykuł o mielonej wołowinie?!

    Ocena komentarza: warty uwagi (27) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. mandep #2570804 | 109.241.*.* 3 wrz 2018 11:37

      Do sprzedaży trafia mięso z salmonellą. Tymczasem "...producent zapewnia, że każda partia produktu przed wprowadzeniem do obrotu podlega badaniom w akredytowanym laboratorium..." Albo producent nie mówi prawdy, albo "akredytowane laboratorium" fałszuje wyniki badań, albo bakteria trafiła do mięsa po wprowadzeniu do obrotu, czyli w sklepie lub w czasie transportu. Jadałem tatara z Lidla (z naciskiem na czas przeszły), ale widzę, że oprócz mięsa, ktoś tu jeszcze wciska kit.

      Ocena komentarza: warty uwagi (11) odpowiedz na ten komentarz

    2. Erno #2570799 | 89.228.*.* 3 wrz 2018 11:29

      To już któraś taka akcja w ciągu ostatnich tygodni w lidlu i za każdym razem informują kiedy już jest za późno...

      Ocena komentarza: warty uwagi (9) odpowiedz na ten komentarz

    3. zjs #2570795 | 213.216.*.* 3 wrz 2018 11:22

      A ilustracja skażonego tatara schabem to sugestia konkurencji ?

      Ocena komentarza: warty uwagi (9) odpowiedz na ten komentarz

    4. jan #2570790 | 213.5.*.* 3 wrz 2018 11:16

      od dzisiaj nie dotykam mięsa od tego producenta, ostrzeżenie po tygodniu ????? !!!!.Dla wielu osób pewnie już za późno.,.....

      Ocena komentarza: warty uwagi (8) odpowiedz na ten komentarz

    Pokaż wszystkie komentarze (15)