Na UWM są studia z przyszłością


2018-04-17 13:01:24(ost. akt: 2018-04-18 14:13:27)
Prof. Lidia Wądołowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UWM

Prof. Lidia Wądołowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UWM

Autor zdjęcia: Archiwum GO

Wydział Geodezji, Inżynierii Przestrzennej i Budownictwa UWM otrzymał certyfikat Lider Jakości Kształcenia. Natomiast kierunki inżynieria informacji oraz gastronomia i sztuka kulinarna certyfikaty akredytacyjne Studia z przyszłością.

Certyfikaty akredytacyjne Studia z Przyszłością przyznała w trzeciej edycji Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego i Agencja PRC. Certyfikat czyli znak jakości otrzymują najbardziej innowacyjne kierunki i programy studiów w Polsce. Uroczystość wręczenia wyróżnień odbyła się w pałacu Polskiej Akademii Nauki w Jabłonnej podczas gali finałowej konkursu.


Certyfikat Lider Jakości Kształcenia przyznany inżynierii informacji otrzymują wyłącznie kierunki studiów z najwyższą liczbę punktów rankingowych. — Naszą aplikację oceniało trzech niezależnych ekspertów: osoba reprezentująca środowisko akademickie, członek rady Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz przedstawiciel środowiska biznesowego — wyjaśnia dr inż. Ada Wolny, prodziekan ds. kształcenia na Wydziale Geodezji, Inżynierii Przestrzennej i Budownictwa.


Dr inż. Jacek Zabielski, prodziekan ds. rozwoju i współpracy dodaje, że w ocenie ważne jest także to, czy kształcenie jest dostosowane do potrzeb i wymagań rynku pracy.


Inżynieria informacji ruszyła na UWM w roku akademickim 2017/18. Obecnie studiuje na nim jedna grupa — 24 osoby. 
Temat dotyczący analizy, wykorzystania, pozyskania i przetwarzania jest bardzo aktualny, by wspomnieć o głośnej aferze z wypłynięciem danych z Facebooka.


Drugi wyróżniony certyfikatem Studia z przyszłością kierunek to gastronomia i sztuka kulinarna. Prowadzi go Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności im. prof. J. Borowskiego na Wydziale Nauki o Żywności. Gastronomię studiuje łącznie na 3 latach blisko 150 osób. — Chętnych jest co roku więcej niż możemy przyjąć — zapewnia prof. Lidia Wądołowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka WNoŻ.

opr. mzg


Więcej informacji o naszym uniwersytecie: >>> kliknij tutaj.

Obrazek w tresci

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. takt #2487938 | 77.253.*.* 20 kwi 2018 12:05

    kiedyś kierunkiem przyszłości była europeistyka i stosunki międzynarodowe. Parafrazując klasyka trzeba powiedzieć, że w naszym kraju nie ma pracy dla ludzi z takim wykształceniem.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Paweł #2488715 | 89.228.*.* 21 kwi 2018 15:26

    a po kierunku gastronomia i sztuka kulinarna absolwenci będą zatrudniani na zmywakach w Anglii - tak, to jest kierunek z przyszłością!

    odpowiedz na ten komentarz

  3. paweł NN #2509833 | 5.172.*.* 29 maj 2018 08:50

    Gastronomia i kulinaria - może to ma sens, jeśli ktoś zostanie świetnym szefem kuchni albo założy swoją restaurację. Tak generalnie to w gastronomii często brakuje rąk do pracy, a zarobki jakie są to każdy wie. Tutaj http://warminsko-mazurskie-praca.pl/ możecie poczytać na temat zawodów, które w naszym rejonie dają gwarancje zatrudnienia i pieniądze.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz