Dziś święto piekarzy i cukierników. Sprawdź, ile jemy pieczywa na Warmii i Mazurach — wynik cię zaskoczy

2018-03-15 18:00:00(ost. akt: 2018-03-15 16:45:56)

Autor zdjęcia: Zbigniew Wożniak

W związku z Dniem Piekarzy i Cukierników Urząd Statystyczny opublikował raport dotyczący spożywania pieczywa. Jak się okazuje, na Warmii i Mazurach jemy go najmniej.
Przeciętny Polak zjada miesięcznie 4,39 kg pieczywa i pozostałych wyrobów piekarskich wynika z raportu udostępnionego przez Urząd Statystyczny w Olsztynie. Najwięcej pieczywa zjadają mieszkańcy województwa świętokrzyskiego - średnio 5,21 kg na osobę. Tuż za nimi są Mieszkańcy województw: lubelskiego i śląskiego.

A gdzie pieczywa je się najmniej? Okazuje się, że na Warmii i Mazurach! W naszym regionie średnia ilość wyrobów piekarskich zjadanych przez jedną osobę w ciągu miesiąca wynosi 3,96 kg. Warto zaznaczyć, że jesteśmy wspólnie z województwem dolnośląskim jednym z dwóch regionów, gdzie średnie spożycie pieczywa w ciągu miesiąca wynosi mniej niż 4 kg.


Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ton #2463975 | 82.113.*.* 16 mar 2018 10:58

    Piekarnie powinny sie nazywac labolatoria wypieku tyle tej chemi , ostatnio kupilem make do chleba i juz byl w srodku polepszacz jakis kwas askorbinowy. Jaka piekarnia ma czas by chleb 6h na zakwasie wyrastal.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. Cim #2463663 | 94.254.*.* 15 mar 2018 23:37

    Nic dziwnego skoro jedna z piekarni sprzedaje bochenek chleba o wadze... 300 g. Gratuluję poczucia humoru piekarzom.

    odpowiedz na ten komentarz

  3. j. #2463445 | 83.9.*.* 15 mar 2018 19:01

    Nie dziwię się! Piekarze dodają tyle tych tzw polepszaczy że chleb jest czasem niejadalny. Pytałem piekarza dlaczego - "bo taka jest receptura". No to ludzie coraz częściej dziękują za taką recepturę i pieką sami w domu w zwykłym piekarniku. Co na to piekarze z ichnimi "recepturami"?

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

  4. Ell #2463419 | 83.6.*.* 15 mar 2018 18:31

    Ja uwielbiam chleb od Bednarczyka z Netto(obok) z makiem.tif

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  5. semi #2463401 | 37.47.*.* 15 mar 2018 18:12

    Robota ponocach ciężka a i pieniądze gówniane mają przerąbane

    odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (7)