Atrakcje kulinarne z Okrasą

2017-04-19 13:56:55(ost. akt: 2017-04-19 13:57:41)

Autor zdjęcia: Mat. organizatora

W dniach 25-26 kwietnia w centrum targowo-konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie odbędą się targi Mazury HoReCa 2017. Pierwsza edycja z udziałem uznanych kucharzy i młodych talentów kulinarnych odbyła się w maju 2016 roku, gromadząc 120 wystawców i 50 profesjonalnych kupujących.
Tym, co wyróżnia targi Mazury HoReCa spośród innych wydarzeń w branży hotelarsko-gastronomicznej jest Program Hosted Buyers, do którego zapraszani są profesjonalni kupujący z całej Polski. W drugiej edycji program został rozszerzony, z wystawcami spotka się stu profesjonalnych kupujących.

Nowością w drugiej edycji wydarzenia jest poszerzenie hotelarsko-gastronomicznej tematyki o branżę piekarską, cukierniczą i lodziarską.

Nie zabraknie także konkursów kulinarnych dla profesjonalistów i szkół gastronomicznych – zapisy uczestników już trwają. Zielona Budka Master Challenge to druga edycja konkursu na kreatywny deser lodowy organizowana pod patronatem merytorycznym Klubu Fundacji Szefów Kuchni. Uczniowie zmierzą się też w konkursie „Drób na Polskim Stole”, którego tematem będzie filet z kaczki i dowolne podroby, a profesjonalni kucharze będą walczyć w konkursie „Gęsina w Restauracji”, przygotowując potrawy z uda gęsiego i gęsiej wątróbki.

Targi poprowadzi jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce – Karol Okrasa. W strefie live cooking będzie można obejrzeć pokazy kulinarne znanych kucharzy – Patryka Dziamskiego, Tomasza Purola, Moniki Ignaciuk, Macieja Rosińskiego, Ernesta Jagodzińskiego, Łukasza Konika, Mariusza Pieterwasa.

Więcej informacji na stronie www.mazuryhoreca.pl.