Smacznie i z atrakcjami na ostródzkim festiwalu
2016-05-16 16:10:38(ost. akt: 2016-05-16 16:20:39)
Ponad stu wystawców, tłumy zwiedzających, a wszędzie zapachy i widoki, od których od razu burczy w brzuchu... Tak właśnie było podczas imprezy „MAZURY HoReCa festiwal smaków”, która odbyła się 14 maja w Expo Mazury w Ostródzie.
Goście festiwalu mogli poznać kulinarne tradycje z różnych stron nie tylko Polski, ale i świata. Na kiermaszu „Smaki regionów” swoje produkty zaprezentowali lokalni wytwórcy – można było spróbować serów, pieczywa czy wędlin przyrządzanych według oryginalnych receptur. Smaków nieco bardziej egzotycznych można było doświadczyć na stoiskach food trucków.
Uczestnicy imprezy mogli nie tylko próbować specjałów, ale także nauczyć się ich gotowania. I tak na przykład odbyły się warsztaty peklowania i wędzenia mięsa, pieczenia chleba, przyrządzania sushi oraz warsztaty „drobiowe” dla najmłodszych. Profesjonalni kucharze mogli spróbować swoich sił w dwóch konkursach – na potrawę z drobiu i na najlepszy deser lodowy.
Było też kilka konkursów z nagrodami dla gości. Wszyscy mogli też spróbować pierogów. Organizatorzy chcieli pobić rekord w największej liczbie osób jedzących jednocześnie te rarytasy i to się udało! Dwa tysiące pierogów trafiło na talerze uczestników festiwalu smaków. Całość imprezy prowadził znany Szef kuchni Karol Okrasa.
***
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez