Piątek, 29 lipca 2016. Imieniny Marty, Konstantego, Olafa

Czego nie może zabraknąć na stole wigilijnym? Sprawdź nasze przepisy!

2015-12-17 21:00:00 (ost. akt: 2015-12-17 16:35:58)

Autor zdjęcia: Przemysław Getka

Dr Grzegorz Russak, znawca kuchni polskiej, kucharz i znakomity gawędziarz


 opowiedział nam o swoim wigilijnym stole i jedynym w swoim rodzaju smaku, który można znaleźć tylko w Boże Narodzenie. Już jutro (18.12) w "Gazecie Olsztyńskiej" znajdziecie również niespodziankę — przepisy na wyjątkowe wigilijne potrawy.

Wieczerza to czas walki ciemności ze światłem, czas tajemny, wróżb. Dlatego gospodarz podczas wieczerzy musiał spróbować wszystkiego, co pochodziło z pola, z wody, z sadu, bo zapewniało to przychylność żywiołów, dobre zbiory w przyszłym roku.

To dlatego był kisiel z owsa, to dlatego obowiązkowo musiał stać snop zboża w rogu izby.

Dzielenie się opłatkiem to tak, jakbyśmy przystępowali do komunii. Dlatego mówiono, że w Wigilię nie wolno się kłócić, trzeba oddać długi. Wyciągano źdźbło z sianka, patrząc czy jest zielone, czy sczerniałe albo rozłupywano 12 orzechów. Jak trafił się popsuty, to taki miał być też miesiąc w roku...

Ile potraw powinno być na wigilijnym stole, jaką zupę i rybkę wybrać, czym okrasić? Odpowiedź na te i wiele innych pytań związanych z przygotowaniem wigilijnej wieczerzy znajdziesz w piątek (18.12) w drukowanym wydaniu "Gazety Olsztyńskiej".

W środku Gazety będzie niespodzianka — nasze przepisy na wigilijne potrawy!

Rozmowę z Grzegorzem Russakiem, znawcą kuchni polskiej, kucharzem i znakomitym gawędziarz


em, której fragment znajduje się powyżej, znajdziesz również online na stronie >>> KupGazete.pl.
Dostęp do Reportera, ciekawych wywiadów, obszernych reportaży oraz 40 innych czołowych portali w Polsce. Dołącz do czytelników ceniących dobrą informacje. Zarejestruj się w PIANO już teraz KLIKNIJ TUTAJ
zobacz informacje z ostatnich 24h

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. katechetka #1885181 | 89.228.*.* 19 gru 2015 10:43

    ja uwielbiam pliaćki ziemniaciane z kiełbaso i cebulka podsmażane na smalciu

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-10) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. smakosz #1884437 | 176.97.*.* 18 gru 2015 14:15

      po pierwsze to karp po polsku po żydowsku to do izraela nie ma takiej potrawy jak ryba po grecku jak pisze tiaa ruskich chyba ma już kazdych dosc wiec pierogi po sląsku a sledz po kaszubsku i kluski z makiem wszystkim wesołych swiąt życze i lepszego roku

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. A czego zabraknie?! #1884089 | 83.9.*.* 17 gru 2015 23:45

        Czego nie może zabraknąć ?- w to mogą się bawić ci, którzy opływajæ w dostatek. Większość rodzin z naszego regionu będzie szczęśliwa jak zapewni podstawowe artykuły a niektórzy nawet tylko chleb, bo jest bieda.Głodowe, śmieciowe pensje, zasiłki by nie zdechnąć z głodu, dobra intratna praca tylko dla swoich. Mikołaj dla dzieci tylko ze" Szlachetnej Paczki" ale tego nie widać z syto zastawionych stołów naszych włodarzy. Na pewno u tych biednych, szlachetnych ludzi nie może zabraknąć wiary, że są ludzie, którzy robią wszystko by im pomóc. i

        Ocena komentarza: warty uwagi (24) ! - + odpowiedz na ten komentarz

      2. tiaa #1884067 | 46.112.*.* 17 gru 2015 22:57

        Na pPolskim stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnych Polskich potraw: -karp po żydowsku -śledź po japońsku -ruskie pierogi -ryba po grecku - i inne tradycyjne Polskie potrawy Wigilijne Wesołych, Pogodnych, Uśmiechniętych, Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku

        ! - + odpowiedz na ten komentarz